MENÜ

Bő eső, bőtermő Karintia fajták, terménypiac, zöldítés

2016.06.10.

Nem kímélte az eső a Karintia Road Show zalavégi állomására ellátogatókat. A Karintia az ausztriai modern genetikájú, Pannon régióra nemesített, betegségellenálló és bőtermő fajták hazai képviselője. A bőtermő fajtasoruk úttörője a BALATON, mellyel 2015-ben Vas megyében, a NAK termésversenyén Lőrincz Lajos 10,2 tonna/ha eredménnyel győzött.

A hatalmas kalászú REBELL, a kevés csírával vetett, nagy kompenzáló képességű FRIDOLIN, és a malmi minőséget adó, nagy termőképességű MIDAS 2014-hez hasonlóan állta az évjárat kihívásait. Nem lesz könnyű dolga a gazdáknak idén sem, a terménypiaci fronton a betakarítás előtt óriási áthúzódó készlet többletet, évek óta kitartó stagnáló árakat "jósolt" Pirkó Péter terményüzletág vezető. Bizonytalansági tényezőnek említette az időjárást, a forint árfolyam változását, valamint a hazánkban még inkább jellemző  spekulációk okozta árkilengéseket.


Vas megye legnagyobb agrárvállalataként óriási a felelősségünk a tájékoztatásban-hangsúlyozta Bene Zoltán cégvezető a bemutatót követő tanácskozáson. Mindezt megerősítette V. Németh Zsolt államtitkár jelenléte a rendezvényen, aki a zöldítéssel kapcsolatban tartott előadást, ezen belül is a terménydiverzifikációról szólt bővebben. Felhívta a figyelmet arra, hogy a zöldítési szankció 2017-től lép életbe. Míg a 2015-2016-os "felkészülési" időszakban csak a zöldítés összege csökken, 2017-ben a szankciót a megállapított területre járó zöldítési támogatás 20%-ában, 2018-tól pedig a 25%-ában maximalizálják. Abban az esetben, ha 50%-nál nagyobb az elvonás területének aránya, 2017-től a szankción felül egy büntetés kerül megállapításra. Az EU-ban a diverzifikáció jelentette a gazdák számára a legnagyobb kihívást. Az agrobiodiverzitás indokoltságát mutatja, hogy az elmúlt 100 évben a mezőgazdaságban használt fajták sokféleségének 75%- át elvesztettük. Napjainkban csupán mintegy 20 növényfaj biztosítja az emberiség  növényi táplálékának 20 %-át!

 

Bene Zoltán cégvezető és V. Németh Zsolt FM államtitár


(A Karintia Road Show közreműködő  partnerei a BASF, a Timac Agro és a Fitohorm Kft.)

A Road Show több mint 20 helyszínére szóló meghívót itt megtekintheti.