MENÜ

Drónok, terepjárós talajvizsgálat és precíziós megoldások Újpetrén

Csurja Zsolt 2020.08.28.

A Baranya megyei Újpetrén tartott precíziós talajvizsgálati és drónos permetezési bemutatót a Danuba Kft. A jó hangulatú rendezvényen közel 50 érdeklődő láthatta élőben a talajszkennelés és a drónos kijuttatás gyakorlatát. A precíziós gazdálkodás iránt nyitott gazdák részletesen megismerhették a talajmegújító mezőgazdaság anyagi és szakmai előnyeit, valamint az ezek eléréséhez használható Danuba-termékeket.

 

Újpetre Baranya megyében, Pécstől 22 kilométerre, dél-keletre található takaros település. A falu szélén, a traktormúzeumtól egy kőhajításnyira van a Kohlmann családi gazdaság telephelye, ahol tavaly építették meg a komplex terményfeldolgozót. Ennek része az új tisztító-szárítóberendezés és a magtár is. Ez utóbbiban tartotta meg a Danuba Kft. a precíziós talajvizsgálati és drónos permetezési bemutató szakmai előadásait.

 

20200819_111321 1kÉp

 

Elsőként Zajácz István ügyvezető ismertette a tápanyag- nedvesség- és termőképesség-megőrző talajműveléshez használható termékeket és technológiákat. A készítmények helyes alkalmazásával a gazdáknak kevesebb pénzt kell inputanyagokra költeniük, és növelhetik a termésmennyiséget is. Így jelentősen javíthatják a gazdálkodás költségeinek megtérülését.

A nedvesség megőrzésére az egyik legjobb megoldás, ha segítünk a növénynek a nagyobb gyökértömeg fejlesztésében, amivel az állomány több vizet és tápanyagot vehet fel. Ehhez a foszfor, a cink és az auxin hormon is szükséges, a Danuba több ilyen terméket kínál a gazdáknak – mondta az ügyvezető. Foszfort, cinket és auxin termelést fokozó foszfit termékünk a Prosper Seed tápanyagos csávázó. Foszfort és cinket is tartalmaz az Asco Start és Asco Start Trichoderma mikro granulált starter műtrágya. Később pedig a Nutrino Root lombtrágyát javasoljuk gyökeresítésre, mert ebben is nagyon magas a foszfor és a növényi auxint termelést fokozó foszfit tartalom.

 

danuba-logo

 

 

Zajácz István a talajfelszín takarásának hasznosságáról is beszélt, amihez a Talajtakaró vetőmag keverékek alkalmazását javasolta. Mindegyik Danuba-magkeverék mikorrhiza-gombát is tartalmaz, ami számos kultúrnövény gyökerét átszőve segíti jelentősen azok fejlődését. A mikorrhiza gombafajok szimbiotikus kapcsolatot alakítanak ki a gazdanövénnyel, megnövelik annak víz- és tápanyagellátottságát, stressztűrő képességét, valamint a kártevőkkel szembeni ellenállóképességét. A MikoMax mikorrhiza gomba- és biostimuláns tartalmú termék ötféle gombanemzetséget tartalmaz, és különböző talajtípusokban is hatásos. Jelenleg 5 féle Talajtakaró vetőmag keverék áll rendelkezésre, de kedve szerint állíthat össze más összetételeket is a gazda. Legalább egy raklap, vagyis 800 kiló rendelése esetén 300 féle magból azt az arányt keverik ki, amit a termelő megkíván. danuba-talajtakaro-mix
Fontos termék az Ino Bact N-Cell szárbontó és nitrogénmegkötő baktérium is, ami képes megkötni a levegőből a nitrogént. Ennek mennyisége függ a talaj minőségétől, de általában 20-25 kilogramm hatóanyagot jelent, ami közel 100 kilogramm pétisónak felel meg. Így a szárbontás miatti káros pentozán hatást - plusz nitrogén műtrágyázás nélkül – el lehet kerülni. A nitrátérzékeny területeken segít a maximális nitrogén kijuttatásában, hogy maximalizálható legyen a terméshozam. Javítja a foszfor feltáródását és ezáltal emeli a növény számára a felvehető foszfor mennyiséget. Ez jelentősen segít a gyökeresedés, később pedig a virágzás során. Az Ino Bact N-Cell előnye a versenytársakkal szemben, hogy szobahőmérsékleten egy évig tárolható és nem kell azonnal bedolgozni a talajba, a gazdálkodónak erre 24 óra áll rendelkezésére. ino-bact-n-cell
Körbejárt a padsorokban a gazdák között a Prosper Seed tápanyagos csávázószer is. A robbanásszerű csírázást biztosító készítményben a foszfor foszfit formában van jelen, ami fokozza a növény auxintermelését. A magasabb auxinszint fokozott gyökérnövekedést eredményez a növényben, ami legalább 30 százalékkal nagyobb gyökértömeget jelent. Ezáltal a csiranövény több vizet és tápanyagot tud felvenni. Fontos, hogy a szer más rovar- vagy gombaölő szeres csávázóval kompatibilis, együtt vagy egymás után is felvihető a vetőmag felületére. A termék a növények számára kritikus első 60 napban folyamatosan biztosítja az összes szükséges tápanyagot. prosper-seed

 

20200819_091724 kÉp2

 

Jávorka Dénes szaktanácsadó a Soyl térképes rendszerben mutatta be, miért érdemes igénybe venni a számítógépes szolgáltatást. Legyen szó tápanyagkijuttatásról, betakarításról, vagy növényvédelemről; a precíziós adatkezelő programmal pontosabban, hamarabb és a termőföldtől távol is fontos információk érhetők el, amikkel a termelők jobb döntéseket hozhatnak meg, valamint az idejüket és a pénztárcájukat is kímélhetik.

 

20200819_121611 dÉnes ea fotÓ

 

danuba-talajszkenner-1 danuba-talajszkenner-2

 

A magtár után a szabadban folytatódott a rendezvény. A Danuba talajszkenner és talajmintavevő szolgáltatásban az elektromos vezetőképesség (EC) mérésére alkalmas eszközzel pásztázzák végig a termelő talaját 30 és 130 centiméteres mélységben, amit GPS talajmintavétel követ, az EC-szkennelés alapján kijelölt zónákhoz igazítva. A gazdák érdeklődve hallgatták a Danuba munkatársának ismertetőjét, de akkor lendültek bele igazán a kérdésekbe, miután a tekintélyes méretű DJI Agras T-16-os drónt nézhették meg működés közben a szomszédos kukoricatábla felett. A cseppmérettel, a szórásképpel, a tapadással, az elsodródással és a hatékonysággal kapcsolatos kérdéseikre mind választ kaptak, és sokakon már látszott, hogy alig győzik kivárni, míg Magyarországon is megjelenik a dróntörvény, ami szabályozza a mezőgazdasági felhasználást is. Fontos mondat volt, hogy a jövőben a hidas traktoros permetezés és a drónos is el fog férni egymás mellett.

 

20200819_110413 terepjÁrÓk kÉp1

20200819_114350 drÓn kÉp1

 

Építészmérnökből vetőmagtermesztő

A házigazda, Kohlmann József és családja közel 30 éve gazdálkodik Újpetre és a környező települések földjein, ma már 130 hektáron termesztik az alapvető szántóföldi kultúrákat. 10 éve működnek együtt a szegedi Agromag Kft-vel, napraforgó hibrid vetőmagot állítanak elő a cégnek. Ehhez kapcsolódik a tavaly megvalósuló szárító beruházás is.

 

danuba-1200-img_4631

 

A cél az volt, hogy a telep alkalmas legyen a mag kíméletes tisztítására és szárítására. Maga a szárító egy amerikai-dán vegyesvállalat terméke, egy kipróbált, jó szerkezet, ezért választottuk ezt – meséli Kohlmann József. Bár eszközünk még nincs hozzá, az első lépéseket már évekkel korábban megtettük a precíziós gazdálkodás felé azzal, hogy a modern, talajmegújító termelés elveit alkalmazzuk. Igyekszünk minél kevesebb területen szántani, takarónövényeket vetünk, rögtön lezárjuk a művelt földterületeket. Az idén már 5 alkalommal permeteztünk kísérleti jelleggel és engedéllyel drónnal. A Danuba szolgáltatásai közül a talajszkennelést és a talajmintavételt vesszük igénybe. Azt is a saját területeinken látjuk, hogy jók a termékeik. Persze ár-érték arányban összehasonlítjuk őket a versenytársak készítményeivel, és most már második éve arra jutunk, hogy ugyanazért az árért sokkal többet kapunk tőlük. A különbség nem csak a precíziós mérésekkel, hanem szemmel is látható.

 

danuba-kiserlet-1 danuba-kiserlet-2

 

Mindig is nyitottak voltunk az újításokra, és azt gondoljuk, hogy a technológia alkalmazása kikerülhetetlen, ha költséghatékonyan és a minőséget szem előtt tartva akarunk termelni. Nagy örömömre a fiam is részt vesz a gazdaság életében, aki a Szent István Egyetem növényorvos hallgatója. Gyerekkora óta szívügye a mezőgazdaság, és boldog vagyok attól, hogy egyre komolyabb dolgokban tud segítséget nyújtani. Ez nem csak a szakmai dolgokra igaz; közgazdaságtani szempontból is okos, megfontolt döntéseket hoz, ami nagy támogatást jelent a családi gazdaságban.

Angliából magyaroknak, szeretettel

Tény, hogy a talajok állapota világszerte romlik – mondta a rendezvény utáni beszélgetésünkben Zajácz István. Hiába hoznak ki a vetőmagelőállító cégek jobbnál-jobb genetikájú fajtákat, a növényeknek egyre nehezebb dolguk van. A kukorica átlaga 10 éve 7 tonna körül van és a búza csúcstermése is egy helyben topog. Ennek nem így kellene lennie, és az okait a talajok kimerülésében, kizsarolásában, a nem megfelelő talajművelésben és tápanyagutánpótlásban látom. Mi a Danubánál arra törekszünk, hogy olyan termékeket és technológiákat hozzunk be, amikkel ezeken tudunk segíteni. Számomra nagyon fontos, hogy a cég tevékenységét ne csak a szakmai sikerek és az értékesítési eredmények határozzák meg, hanem társadalmilag is hasznos legyen, ez pedig a talaj védelme és megújítása.

 

20200819_111532 terepjÁrÓk kÉp2

 

A cégünk második éve működik, viszont olyan angol és francia vállalatokat képviselünk Magyarországon, akik mögött több évtizedes szakmai tapasztalat van. Az egyik nagy célunk, hogy elérjük: a gazda ne csak a föld feletti részeket nézze, hanem a talpa alatt lévő talajt is. Sokkal jobban meg kell értenünk a talaj komplex rendszerét, példákat kell mutatnunk a magyar termelőknek is. Amikor látják a biomassza-különbségeket a saját tábláikról készült képeken, sokszor megdöbbennek, mert addig nem is tudtak egy adott jelenségről vagy problémáról. Az is érdekes élmény, amikor egy precíziós talajvizsgálatnál kiderül nekik, hogy mennyire eltérő a humusz és a foszfor jelenléte a táblák egyes részein. Akkor elindul bennük valami. Mi hiszünk abban, hogy a precíziós gazdálkodás a helyes irány, ennek gyakorlati fejlesztésén dolgozunk – mondta Zajácz István.

Ebben különleges a Danuba a versenytársakhoz képest

Hazánkban jelenleg nem látok olyan céget, amelyik ennyire a talajegészségre összpontosítana, és képes lenne ezt mérni, az adatok alapján azt elemezni, digitális formában a gazdának megmutatni és megoldást nyújtani. Mi A-Z-ig végig visszük a folyamatot, ilyet mástól itthon még nem láttam.

 

20200819_120520 4kÉp

 

Leegyszerűsítik a számítástechnikát a mezőgazdaságnak

A szolgáltatásainknál két lehetőséget kínálunk a gazdáknak. Egyrészt főként a fiatalok ássák bele magukat az agrárszoftverekbe, a precíziós programokba és a térképek beállításaiba, ők órákat, napokat is eltöltenek a rendszer megismerésével és használatával. A többség viszont nem ér rá ennyi időt tölteni ezzel, és mondjuk ki, nem is biztos, hogy olyan könnyen megtanulják az informatikai program használatát. Nekik az lesz a segítség, hogy hamarosan elkészülünk egy olyan egyszerűsítéssel, ami számukra is megkönnyíti a földjeik állapotának ellenőrzését. A fejlesztést a Danuba weboldalán belépve tudják majd igénybe venni azok, akik valamilyen szolgáltatásunkra előfizettek. Legfeljebb 3-4 kattintással elérhetőek lesznek a saját táblák adatai és változásai. Természetesen azokkal is örömmel foglalkozunk, akik nyitottak arra, hogy maguk állítsák be a változó dózisú vetést, vagy készítsenek differenciált műtrágyázási tervet.

Gyorsulás és új termékek a Danubánál

Az igény egyre nő a precíziós talajvizsgálati szolgáltatásaink iránt, így több új egységet veszünk, amivel nő a kapacitásunk és a gyorsaságunk is. A cél, hogy az igény beérkezésétől számolt egy-két héten belül elvégezzük a kért vizsgálatokat, amennyiben nem akadályoz minket ebben az időjárás. Folyamatosan engedélyeztetünk új termékeket, a BlackJak humusztartalom-növelő anyag például hamarosan elérhető lesz a magyar piacon is, de más újdonságokkal is készülünk. Engedélyeztetésre vár egy biológiai termék, ami olyan hatóanyagot - citozán-poliszacharid - tartalmaz, amilyen még nincs Magyarországon. Ennek a biotermesztők fognak nagyon örülni elsősorban zöldség, szőlő és gyümölcs kultúrában. Ezt a terméket használják a MIR űrállomáson az ott lévő növények védelmére.

 

danuba-5kÉp

 

A gazdák visszajelzése alapján a rendezvény hasznos volt. Természetesen mindenkinek kicsit más a technológiája és a célja. Van, akinek a humusztartalom növelése, másnak a takarónövények, megint másnak pedig a precíziós szolgáltatás volt fontos. A lényeg, hogy hasznos információkat tudtunk adni nekik. A megjelentek a régióban dolgozó kiváló szaktanácsadónkhoz, Jávorka Déneshez ezután is bátran fordulhatnak majd személyre szabott javaslatokért. Nincs egyenmegoldás, a sok termékből mindig azt választjuk ki, ami az adott gazda és terület igényeinek a legjobb – mondta a Danuba ügyvezetője.

 

Csurja Zsolt