MENÜ

Energiafordulat Kelet-Európában: szakértők találkozása a RENEXPO®-n

2013.06.11.

Reutlingen, 2013. június 7. Függetlenül attól, hogy napenergiáról, biomasszáról vagy szélenergiáról van szó - Európa megújuló energiaforrásokba fektet be. Az EU egységes célja: 2020-ra az energia 20 %-át fenntartható forrásokból kell fedezni, amelyekhez azonban új technológiákra és szolgáltatásokra van szükség.

A megújuló energiák területén elért eredmények kerülnek bemutatásra a REECO által szervezett RENEXPO® szakkiállításokon Európa szerte. Az idén szeptemberben 14. alkalommal megrendezésre kerülő németországi RENEXPO®-val kezdődött rendezvénysorozat időközben nemzetközi hálózattá nőtte ki magát, amely ma már öt országban van jelen és hamarosan megjelenik egy új piacon is.

 

A Renewable Energy Exposition röviden RENEXPO®, idén áprilisban immár hetedik alkalommal hozta össze egy közös fórumon az energetikai, építőipari, szolgáltató szektort Budapesten. 80 hazai és nemzetközi kiállító mutatta be legújabb fejlesztéseit többek között napenergia, biomassza és fűtéstechnika területén a több, mint 2600 látogató és 400 konferencia hallgató számára. A kiállítás egyik érdekessége: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Innovációs Hivatal együttműködésének köszönhetően létrejött Innovációs Stand. Ezen a különleges standon mutatkozott be a nagyközönségnek például egy olyan gyors töltőállomása, amely forradalmasíthatja az elektromos közlekedést a világon, vagy a RENEXPO nagydíjas robogó, amely új dimenziókat teremthet a mindennapos, városi közlekedésben.

 

Lengyelország 2020-ra 15 %-os küszöböt célzott meg. Ezt elosegítendo, tavaly Połaniec városában épült meg a világ legnagyobb biomassza égeto blokkja. A megújuló energiák további tervezett fejlesztéséhez fontos impulzust jelent a varsói RENEXPO®, amely többek között a bioenergia témára is fókuszál. Lengyelország legnagyobb energetikai szakkiállítására október 16-17-én kerül sor Varsóban.

 

A szervező REECO csoport Bukaresten immár 6. alkalommal kínál kiváló lehetőséget a kelet-európai energetikai szakma megismerésére. 2013. november 20-22. között a RENEXPO® South-East Europe keretein belül 4 speciális kiállítás kerül megrendezésre egy tető alatt: RENEXPO® WIND,

 

RENEXPO® SOLAR, RENEXPO® HYDROPOWER és RENEXPO® BIO & CO. A kiállításon tavaly 4.400 látogató és 130 kiállító vett részt. A szervezők egy különleges Magyar Standot hoznak létre tekintettel a két ország közötti szoros üzleti kapcsolatokra. A standon a magyar székhelyű cégek kedvezményes áron jelenhetnek meg.

 

A salzburgi RENEXPO® Austria 2013. november 28-30. között kerül megrendezésre 5. alkalommal, amelyet két kiemelt alkiállítás is kísér:. RENEXPO® HYDRO és RENEXPO® PV. A vízenergia kiállítás 2013-ban már a legnagyobb kisvízi erőmű platform az osztrák, német és svájci régióban.  A RENEXPO® PV  rendezvény pedig  a legnagyobb napelemekkel foglalkozó szakmai konferencia-kiállítás Ausztriában. Mindehhez adalék, hogy az osztrák kormány  egy meglehetősen ambiciózus célt tűzött ki, azaz a teljes energiatermelésben a megújuló energiaforrások arányát  2020-ra 34 %-ra kell  emelni az Osztrák Környezetvédelmi Hivatal határozata alapján.