MENÜ

Euralis szójafajták a Galldorf Zrt. kínálatában

2018.12.17.

A Galldorf Zrt. kizárólagos szójatermesztési partnere az EURALIS, amely a legnagyobb GMO mentes szójanemesítő Európában. Innovatív cégként folyamatosan újítja meg a kínálatát, amiben kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy a magyarországi termesztési körülményeknek leginkább megfelelő fajtákat hozhassuk forgalomba.

ES Advisor

Fajtáink folyamatosan szerepelnek a NÉBIH hivatalos kísérleteiben és az itt elért eredmények visszaigazolják, hogy az EURALIS szója genetika kiemelkedik a konkurens termékek közül. Az idén és az elmúlt években is legalább egy éréscsoportban is EURALIS szójafajta végzett az élen. A hazánkban eltöltött több mint 15 év alatt az EURALIS szójafajták kiemelkedő teljesítményükkel a magyar termesztés megkerülhetetlen szereplőivé váltak. Cégünk az egyik legszélesebb fajtaválasztékkal rendelkezik, így a 2019. évi szezonban is az összes, Magyarországon biztonságosan termeszthető éréscsoportban kiemelkedő teljesítményre képes fajtákat kínálunk ügyfeleinek.

Hazánk szántóföldi növényei közül a legnagyobb figyelmet a szójatermesztés kapta az utóbbi három év átlagát tekintve. Ez elsősorban a hozzá kapcsolódó állami támogatásoknak köszönhető, amelyek a növény nyereségességének biztosítása mellett a vetésterületének 45 %-al való növekedéséhez is vezetett a 2015. és 2017. közötti időszakban. A magas termőképesség önmagában jogos elvárás, de emellett nem szabad elfeledkezni róla, hogy a Magyarországon előállított szója többsége külföldön kerül értékesítésre, ahol a szójabab fehérjetartalma is számít. Az is fontos, hogy az adott fajta hazai viszonyok között is jól teljesítsen, átlag feletti betegség-ellenálló képességgel rendelkezzen, emellett megdőlésre se legyen hajlamos. Vitathatatlan a növény elővetemény értéke, továbbá a talajra és a beszűkülő vetésszerkezetre gyakorolt kedvező hatása. Azonban a termelők csak szűk rétege képes biztosítani azokat a kedvező feltételeket, amelyek garantálják a genetikai terméspotenciál maximális eléréséhez szükséges alapot. Az optimális körülmények meglétének hiánya a növény életében eltérő stresszhatásokat vált ki, amelyek megnyilvánulása elsősorban a terméseredményekben figyelhető meg. A szója egyedfejlődése során fellépő stresszhatásokra az egyes fajták termésprodukciójukkal különbözőképpen reagálnak.

A sikeres termesztést alapvetően befolyásolja és meghatározza a vetésidő helyes megválasztása. Számos esetben tapasztalható, hogy a hideg talajban történő vetés és a hektikus tavaszi időjárás kaotikus kelést eredményez a szántóföldeken. Ennek kiküszöbölésére a színvonalas francia nemesítői munka büszke eredményeként jött létre egy kitűnő kombináció, amelyben a piacvezető Euralis fajták hidegtűrő genetikája adaptálódott a hazai körülmények változékony feltételeihez.

Ezen irányvonalat képviselik a Galldorf Zrt. portfóliójában az ES ComandorES MentorES Advisor és ES Mediator szójafajták is. A vetésidő megválasztásánál a fajták hidegtűrésének köszönhetően nem feltétlenül a naptári időszakhoz (április 15.-május 1.), sokkal inkább a talaj felső 5-8 cm-nek állandó 10 Co feletti hőmérsékletéhez kell igazodni.

A Galldorf Zrt. által forgalmazott Euralis szója vetőmagok közül a legkorábbi fajta az ES Comandor, amely az EU szóját is termesztő északi államaiban (Németország, Lengyelország) abszolút piacvezető, éréscsoportjának (000) etalonja. Legfontosabb, döntést előkészítő jellemzői az alábbiak: érésidő (000) csoport, az ország összes szójatermesztő területén javasolt a vetése. Növekedési típusát tekintve féldeterminált, terméspotenciálja jelentős, mintegy 4,5 tonna/ha. Éréscsoportján belül kiemelkedő termőképességgel rendelkezik, erős szára megdőlésre nem hajlamos. Magas fehérjetartalom és ehhez kapcsolódó jelentős nyerszsír tartalom jellemzi. Nagyon jó a kezdeti fejlődése, korán virágzik, Sclerotinia toleranciája nagyon jó. Rövid tenyészideje miatt korán lekerülő kalászos kultúra után termeszthető, de kelesztő öntözés szükséges lehet. Baranya megyében 2018. nyarán másodvetésben, korán lekerülő mustár és árpa után öntözés nélkül, szerencsés időben megkapott némi esőnek köszönhetően 2,80-3,20 tonna/hektár termést takarítottak be üzemi méretekben. Ajánlott tőszám vetéskor 600.000-700.000/ha. Termesztése során a pendimentalin hatóanyag tartalmú gyomirtó szerek használata nem javasolt!

A Galldorf Zrt. fajtakínálatában az ES Mentor Európában a legnagyobb, Magyarországon éréscsoportjában a legnagyobb területen termesztett, korai (00) Euralis szója fajta. Sikerének titka a kiemelkedő termőképesség (4,9 t/ha) és az évjárati stabilitás. Megdőlésre egyáltalán nem hajlamos, deszikkálást nem igényel. Az átlagosan 73 cm magas növény alsó hüvelyeit 13 cm magasan hozza. Sclerotinia toleranciája nagyon jó. Az ország minden szójatermesztésre alkalmas területén sikeresen termeszthető, így a NÉBIH kísérletekben évek óta standardként használt fajta. Ajánlott tőszám vetéskor 550.000-650.000/ha. Termesztése során a metribuzin hatóanyag tartalmú gyomirtó szerek használata nem javasolt!

crop_soybean_es mentor_goose (18)

ES Mentor

Az igen korai és a korai éréscsoport határán (00/0) kínáljuk az ES ADVISOR fajtát, amely 2017-ben kapott először lehetőséget a hazai bemutatkozásra. Jellemzői a következők: érésidő (00/0) csoport, az ország összes szójatermesztő területén javasolt a vetése. Növekedési típusát tekintve folytonnövő, a terméspotenciálja jelentős, 5 tonna/hektár! Erőssége a kiemelkedő termőképessége mellett a megdőlésre nem hajlamos erős szára, az átlag feletti fehérjetartalma és a magas szintű Sclerotinia tolerancia, amely egyre fontosabb kritérium a fajta megválasztásánál. Ajánlott tőszám vetéskor 450.000-550.000/ha.

A Galldorf Zrt. 2017-ben bevezetett új fajtája az I-es éréscsoportba tartozó ES MEDIATOR, amely egyre nagyobb területen vetett fajta Magyarországon. Érésideje miatt termesztése az ország középső/déli termőhelyein javasolt, ahol üzemi körülmények között rekordtermésre képes. Kiemelkedő évjárati stabilitás és termőképesség (5,5-6,0 t/ha) jellemzi, üzemi körülmények között mértünk már 5,33 tonna/ha termést, míg NÉBIH kísérletben elképesztő, 6,0 tonna/hektár feletti hozamot. Az átlagosan 91 cm magas állomány megdőlésre nem hajlamos, emellett betegség-ellenállósága is kiemelkedő. Az alsó hüvelyek átlagosan 13 cm-re helyezkednek el talajtól, ami biztonságos és könnyebb betakarítást tesz lehetővé. Átlag feletti Sclerotinia tolerancia jellemzi, az ajánlott tőszám vetéskor 400.000-500.000/ha.

crop_soybean_es mediator_goose (5)

ES Mediator