MENÜ

Fantasztikus traktorfesztivál Helvécián

2022.06.01.

A rendezők és a résztvevők szerint is sikeres volt az I. Helvéciai Traktoros Nap, amelyet május közepén rendeztek meg. Az egynapos program iránt már a megrendezése előtt nagy volt az érdeklődés, amit az is jelzett, hogy a legnagyobb közösségi oldalon az eseményt követők száma meghaladta az ezret, és az érdeklődők száma is ezer fölött volt.

A képen balról jobbra: Madari Örs, Gábor Tibor, Gáspár Ferenc, Balogh Károly

 

Így a szakmai résztvevők és a látogatók száma is rendkívül jelentős volt május 14-én, amikor sor került a programok megtartására Helvécián. A traktorok felvonulásán mintegy 180 új, valamint régi és már évek, évtizedek óta szolgáló traktor vonult fel, a több tízmillió forintot érő munkagépek mellett úgynevezett házilag gyártott csettegők is részt vettek a felvonultatott mezőgazdasági gépek között.

 

new-holland-dsc_6915 

 

A felvonulást követően került sor a különböző versenyekre, ahol a traktorok és vezetőik adhattak számot tudásukról: gyorsasági ügyességi erőhúzó és traktor-szépségversenyt is rendeztek. A tombola fődíja pedig egy „kiglancolt”, azaz jó állapotban lévő oldtimer kategóriás MTZ 50-es traktor volt. Mivel a szervezők a programokat úgy állították össze, hogy azokon érdeklődési körüknek megfelelően a kicsik és a nagyok is részt vehettek, a gyerekeket játéklehetőségek várták, többek között ugrálóvár, lábbal hajtós traktorral teljesíthető ügyességi pályák, valamint arcfestés és traktorsimogató, vagyis a traktorokat közelről meg lehetett nézni. A rendezvényen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a MAGOSZ ifjú gazda szervezete közös szakmai fórumot is tartott. A MAGOSZ-t Dr. Cseh Tibor András megbízott főtitkár képviselte.

 

 

Balogh Károly, Helvécia polgármestere, a gazdakör elnöke az eseményen résztvevőket köszöntve egyebek mellett arról beszélt, hogy a helyi szőlősgazdák köre több mint 100 éve alakult meg, a jelenleg működő szervezetüket pedig 30 éve, 1992 nyarának elején hozták létre. Jelezte: a most működő szervezet elődjét Jámbor János hozta létre, amikor 1914 elején egyesületbe szervezte a helyi és a környékbeli gazdálkodókat.

A gazdakör működésének nagy hatása volt a község gazdasági, kulturális és szociális életére. Egyik fontos jótékonysági kezdeményezésük volt, hogy az év végén a szegényebb gyerekeknek ajándékcsomagot osztottak, a rászoruló családokat pedig szénadománnyal is segítették. De részt vettek a templom építésében és könyvtárat is létrehoztak. A gazdáknak pedig segítséget nyújtottak a termelésszervezésben és az áruik értékesítésében is.

A szőlős gazdák és a gazdák körének működéséről 1922 után csak 1935-öt követően lehet ismét írásos anyagot találni. Ekkor a szervezet ugyanis újjáalakult. Ebben a folyamatban Ábrahám Béla vezető szerepet játszott, akinek ma utca őrzi a településen a nevét. Ennek az évnek a nyarán az egyesületnek 300 tagja volt. Egy év múlva pedig, 1936-ban az egyesületnek már székháza is volt, ahol a következő években számos rendezvényt tartottak, köztük sok szakmai előadást is. Ennek nyomán megalakult a helyii gazdák önképző köre is.

A második világháborút követő első békeévben, 1946-ban az egyesület tagjai úgy határoztak, hogy belépnek a Magyar Parasztszövetségbe. Ezt követően ennek a szervezetnek az égisze alatt folytatták a tevékenységüket. Az egyesületnek ezt követően is nagy szerepe volt a település fejlődésében. A rendszerváltást követően 1992-ben újra megalakult a helvéciai Szőlősgazdák és Gazdák Köre, ennek 30 éve. Az egyesület az elmúlt 30 évben aktívan részt vett Helvécián a gazdák és a település közösségi életében. A gazdaköri tagság a pályázatok elbírálásakor előnyt is jelentett, mert a tagság igazolásával többletpontokat lehetett szerezni a pályázatok kedvező elbírálásához.

Az előadó jelezte, hogy az elmúlt években sok fiatal lépett be a gazdakörbe, aminek egyik eredménye a traktorosnap megrendezése is. 

A helvéciai polgármester az Agro Napló munkatársának Zsigmond Ágnesnek elmondta még azt is, hogy az egyesület általában nem csinál nagy dolgokat, de tevékenységével folyamatosan jelen van a település életében. Minden évben megszervezi a szüreti mulatságot és több borkóstolót is. Ezek a programok pedig főként közösségépítő jellegűek. Emellett a gazdálkodók munkáját is segítették, például közös alapanyag-beszerzéssel.

Arról ugyancsak szólni kell – mondta Balogh Károly –, hogy a fiatal gazdálkodók szerepe megnőtt az utóbbi években az egyesület munkájában, amit az is jelez, hogy az I. Helvéciai Traktoros Napot a fiatalok aktív közreműködésével – amiből kiemelkedik a Göbölyös és a Thám család tevékenysége – szervezték meg. Hozzátette: az igen kedvező, hogy mint gazdaköri elnök támaszkodhat Thám József közreműködésére is a gazdakör munkájának szervezésében, mivel nemcsak alpolgármester, hanem a gazdakör alelnöke is. Így az egyesület működése szervesen illeszkedik a település életében. Kitért arra, hogy a településen megszervezett első traktoros napon valamennyi olyan résztvevőt díjaztak, akinek tevékenysége elismerésre méltó volt. A versenyeket három kategóriában rendezték meg, így voltak ügyességi, gyorsasági és erőhúzó megmérettetések is.

 

 

Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés alelnöke kiemelte: a rendezvényre képviselőt küldött Erdélyből Csíkkarcfalva is. Emellett szuperlatívuszokban beszélt az esemény megszervezéséről, ami azt mutatja, hogy a magyar gazdák figyelemre méltóan végzik munkájukat, és – mint rámutatott – ez az igazi érték. A szervezőknek éppen ezért azt kívánta, hogy a következő években is hasonló minőségi színvonalon szervezzék meg a rendezvényt, és az érje el legalább a 25-30 éves jubileumot. Mindehhez pedig sok sikert kívánt.

Gáspár Ferenc, a NAK megyei elnöke kitért arra, hogy már óvodás korban az agrárium felé szeretnék a gyerekek érdeklődését terelni azzal, hogy „Gazda leszek!” elnevezésű színezőket osztanak ki az óvodák között, az általános iskolában pedig már úgynevezett „szakmakóstoló” rendezvényeket szerveznek. Ez utóbbival pedig már a pályaválasztást kívánják segíteni.

Ezért fontos, hogy a traktorosnaphoz hasonló rendezvényeket tartsanak annak érdekében, hogy a kívülállók körében is népszerűsítsék a mezőgazdaságot, az agráriumot. A helvéciai esemény pedig a résztvevők és az érdeklődők számát látva, várhatóan hagyományteremtő lesz. A gazdák számára pedig a traktorosnap azért fontos, hogy meg tudják magukat mutatni mindazoknak, akik érdeklődnek munkájuk iránt. Emellett lehetőséget ad egy ilyen esemény arra is, hogy az évek alatt megtett utat is értékelni tudják az agráriumban dolgozók. A koronavírus-járvány pedig megmutatta, hogy a gazdatársadalom, ha szükséges, össze tud fogni a jó célok érdekében. Az élelmezésbiztonság ugyanis stratégiai kérdéssé vált az utóbbi időben. Ezért minden gazdálkodónak köszönet jár – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

 

 

Az AGROTEC Magyarország Kft. és az IKR Agrár Kft. életében is nagy jelentőséggel bírnak az ilyen jellegű rendezvények, fontosnak tartják, hogy minél több fiatal válassza az agráriumot, valamint minél több ember megismerje a mezőgazdaságot, mert a mezőgazdaság igenis trendi szakmának számít. Amikor lehetőség adódik rá, vendégül látnak kisebb- nagyobb gyermekeket pályaorientációs nap keretein belül, és bemutatják, milyen munka is zajlik vállalatoknál. Mindig igyekeznek kivenni részünket a rendezvényekből is, ha épp nem adódik módjuk ellátogatni az erőgépekkel, akkor is kicsit belopják magunkat az esemény menetébe. Nem volt ez másképp ezen a rendezvényen sem, ahova tombolaajándékokat ajánlottak fel, ezzel is támogatva az eseményt!

 

 

>> További képek ide kattintva!

 
-an-