MENÜ

Fuzárium – könyvismertető Mezőfalván!

2019.05.22.

Könyvismertető a kiállítás területén található Fórum sátorban, május 24-én pénteken, 14.50-kor. 

TOXINTERMELŐ GOMBÁK OKOZTA
NÖVÉNYBETEGSÉGEK

BÚZÁBAN ÉS KUKORICÁBAN

címmel

Megjelent a Kukorica Barométer különkiadása!

Szerzők: 

Mesterházy Ákos, Tóth Beáta és Szieberth Dénes 

A kiadvány folyamatosan megtekinthető lesz a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow rendezvényén, Mezőfalván, az Agroinform Online kiállító területén.

A kiadványt a szerzők ismertető keretében adják át az olvasóközönségnek, ahol mindenkit szeretettel várnak! 

Az ismertetőn megjelenő résztvevők ingyenes, Prof. Dr. Mesterházy Ákos akadémikus által dedikált példányt kapnak!

Ismertető: 

a kiállítás területén található Fórum sátorban, május 24., péntek, 14.50 -kor

A kiadvány sok ábrával illusztrálva, jól áttekinhetően mutatja be az őszi búza és a kukorica toxinszennyezést okozó gombafajait. A szerzők rávilágítanak a fertőzések kialakulásának ökológiai és agrotechnikai vonatkozásaira, de a védekezés centrumába a genetkai anyagot, azaz a fajtát és a hibridet állítják. Rámutatnak, hogy a több évtizedes kutatói és kísérleti munka eredményeként ma már kiválaszthatók a kereskedelmi ajánlatokból a kisebb kockázatot hordozó, "megvédhető" fajták. A kidolgozott vizsgálati módszer alkalmazásával a nemesítés és a hivatalos fajtavizsgálat elérheti, hogy a jövőben csökkenhessen a kockázatos termékek termesztésbe bocsátása.

Az országos kockázati helyzetképet érzékelteti a térképes bemutató, amely többéves adatsor feldolgozásával szemlélteti az ország búza és kukoricatermésének toxinszennyezettségét megyei szintű eloszlásban.

A szerzők csokorba szedték a kockázati tényezőket és a kozkázatcsökkentő agrotechnika, tárolás és növényvédelem ajánlott lépéseit.

A kiadvány ide kattintva megrendelhető!