MENÜ

Gépész szakmai nap A Profikkal!

2017.04.11.

Az Agro Napló és a MEGFOSZ (Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége) közös szervezésű játékos szakmai vetélkedőjének második helyezett csapatát, a jánoshalmi „A Profikat” látta vendégül a CHH Műszaki KFT győri telephelyén egy mezőgépész szakmai napra. A januári AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon megrendezett döntőben a diákok már megmutathatták kreativitásukat és rátermettségüket, amelyre ez alkalommal is szükségük volt.

A Profik csapatát az FM ASZK Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium 13. osztályos tanulói alkotják, akik első éves technikumi képzésben vesznek részt a dél-magyarországi Jánoshalmán. A diákok családjának többsége gazdálkodik, így a tanulók az iskolai feladatok mellett szorgalmasan dolgoznak a családi gazdaságban.

2017. március 30-án a kora délelőtti órákban érkeztek meg hozzánk diákok és felkészítő tanáruk, Juhász Zoltán. A szakmai nap első felében vendégeink megismerkedhettek a hazai Cimbria képviselet tevékenységével, szolgáltatásával és termékportfóliónkkal. Igyekeztünk a magosztályozás elméleti alapját és a hozzá kapcsolódó technológiai vívmányokat közérthetően elmagyarázni, amelyet az ehhez használt gépek animációs bemutatója tett teljessé.

A rövid szünetet követően a szakmai nap a tesz laborban folytatódott, ahol gépbemutatókat láthattak a diákok. Megismerhették a szelelő, a triőr, a fajsúlyszeparátor, a SEA színosztályozó és az EC5 serleges felvonó felépítését, működési mechanizmusát, illetve láthatták ezen gépeket működés közben.

A jóízű ebédet követően a diákok aktívabb szerephez jutottak: megmutathatták ügyességüket, kreativitásukat. A Cimbria Delta síkrostás tisztítógép berostázása még a kezdőknek sem okozott nagy nehézséget, csak az idővel kellett megküzdeni, de 10 percen belül mindenkinek sikerült. Bezzeg azokon a régi NDK-s gépeken ez akár fél napig is eltartott – nosztalgiázott Juhász tanár úr.

A gyártócsarnok bejáráson megmutattuk a korszerű fémmegmunkáló gépeinket, hengerítettünk csövet. Sikerélménnyel zártuk a kézügyességi feladatokat: az országos játék döntőjéből már jól ismert csövezés, vagyis „Pléni, a bádogember megvakarja a bokáját és végre sikerül a csőspirált összerakni!” elnevezésű feladványt  lelkesen oldották meg a fiúk, így elkészülhettek a fotók a sikeres alkotásokkal.

A játékos feladványokat követően és a nap zárásaként a tanulók átfogó képet kaptak egy teljes körű projekt kivitelezéséről, amely magába foglalja a tervezést, a helyszínre adaptált műszaki megoldásokat, a gyártást és a kivitelezést, valamint nem utolsó sorban a karbantartás és szerviz biztosítását is. Ide kell csak igazán sok szorgos fiatal mezőgépész!

Bízunk benne, hogy hasznos és érdekes volt a diákok számára az általunk szervezett szakmai nap, sok élménnyel és új ismerettel gazdagodva tértek haza. Reméljük, hogy rendezvényünk elérte célját: erősödött a fiúkban az érzés, hogy mezőgépésznek lenni jó és aki szereti is, amit csinál az sikeres lesz mind a mezőgazdaságban, mind a gépgyártásban.