MENÜ

Gyepápolási Nap Gödöllőn

2019.05.29.

A több cég szervezésével megvalósult Szarvasmarha-ágazati Szeminárium keretein belül megrendezésre került egy különleges Gyepápolási Nap, ahol a tantermi előadások mellett terepi gépbemutató is gazdagította a programot.

 

A rendezvény elsődleges témája a gyepgazdálkodás, azon belül is a gyepfelújítási technikák és módszerek megismertetése, a gyepvetőmag keverékek összeállítása, valamint a fásszárúak visszaszorítása volt a legelőről. A 2019. februári Húsmarha Szemináriumunkon fogalmazódott meg az igény, hogy legyen egy kifejezetten gyepgazdálkodással foglalkozó szakmai napunk. A tapasztalt érdeklődés pedig alátámasztotta ennek a rendezvénynek a létjogosultságát és szükségességét.

A klímaváltozás és az állandóan változó gazdasági környezet elengedhetetlenné teszi, hogy ismerjük a szárazságtűrő, de a helyi körülményekhez alkalmazkodó fűfajtákat és elérhetőek legyenek ilyen komponensekből álló fűkeverékek, hogy lássuk az ápolási munkák jótékony hatását, hogy tudjuk, melyek a legkorszerűbb berendezések, melyekkel hatékonyabbá tehetjük a legelőinken, kaszálóinkon való gazdálkodást.

A szakmai nap dr. Tasi Julianna (Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet) előadásával kezdődött a gyepfelújítási módszerekről, valamint azok hatásairól a termőképességre és a takarmány minőségére. Őt egy gyakorló szakember követte, Mozsgai József (Mozsi Major), aki beszámolt saját tapasztalatairól a fásszárú növények visszaszorítását és irtását illetően, és praktikus tanácsokkal látta el a hallgatóságot, hogyan lehet a legelőket a fásszárú növényektől megszabadítani. Majd Vörös Endre (Güttler Kft.) gyepfelújítási (felülvetés, gyeptelepítés, gyepszellőztetés) technológiákat mutatott be. Dr. Bajnok Márta a gyepvetőmag keverékek összeállításáról, valamint az összeállítást befolyásoló tényezőkről számolt be előadásában. A tantermi előadásokat Horváth Gábor (Agro-Largo Kft) zárta a különböző tömegtakarmány-növényekről, és takarmányfű keverékekről szóló bemutatójával.

A nap további részében a vendégek egy kültéri gépbemutatón vehettek részt (Szent István Egyetem, GAK Szárítópusztai Növénytermesztési Bemutató- és Tanüzem), melyen működés közben figyelhették meg azokat a gépeket (Güttler Kft, Vektor-Mezőgép Kft.), melyek a gyepgazdálkodásban és gyepápolásban nyújtanak nagy segítséget. A terepi fűfajta-bemutató (Dr. Tasi Julianna vezetésével) már akár műhelymunkának is nevezhető, mert a vendégek lelkes csapata a program hivatalos zárását követően még 1,5 keresztül kitartóan figyelte a tanárnő szavait.

Fontos üzenete volt a találkozónak, hogy a hatékonyság mellett hagyományos értékeink és őshonos füveink megőrzése, valamint a legelők/kaszálók hosszú távú fenntarthatóságát szolgáló gyepápolási munka elsődleges szempont legyen, amikor a szakszerű gyepápolás módszereiről beszélünk.

Úgy gondoljuk, hogy akik részt vettek a konferencián, hasznos elméleti és gyakorlati információkkal gazdagodtak.

 

Fényképek a kültéri gépbemutatóról:

20190521_133817-at

20190521_142525-at

20190521_135543-at

20190521_142113-at

 

Szervezők:

ÁT Kft., Gödöllő
Szent István Egyetem – ÁTTI Gyepgazdálkodási Műhely, Gödöllő
GAK Szárítópusztai Növénytermesztési Bemutató- és Tanüzem, Gödöllő

Együttműködők:

Güttler Kft.
Agro-Largo Kft.