MENÜ

Hogyan szerepeltek az őszi búza fajták a GOSZ -VSZT kísérletekben?

2016.09.05.

Kilencedik alkalommal szervezte meg idén a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az őszi búza posztregisztrációs fajtakísérletet. Az országban kilenc helyszínen megvalósult vizsgálat célja az volt, hogy a gazdák hiteles, számukra hasznos információkat kaphassanak az egyes fajtákról a vetési szezon előtt.

A kisparcellás kísérleteket ebben az évben is a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács megbízása alapján a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság, Szántóföldi Növények Fajtakísérleti Osztálya hajtotta végre és értékelte. A kísérletek szakmai felügyeletét a Fajtakísérleti Innovációs Tanács biztosította. A posztregisztrációs kísérlet alapvető célja, hogy a termelők számára a vetési szezon előtt jól hasznosítható, objektív információt adjon a megvizsgált és különböző vizsgálatokon kiértékelt őszi búzafajtákról.

A kísérletben közreműködő szakemberek múlt ősszel összesen 38 őszi búzafajta vetőmagjait vetették el az ország kilenc településén - Mosonmagyaróváron, Szombathelyen, Jászboldogházán, Tordason, Szarvason, Iregszemcsén, Eszterágpusztán, Székkutason és Debrecenben -, ismertette Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

A kísérleti helyek statisztikai összesített átlagtermés eredménye nem érte el a tavalyi év rekordját, de még így is 8 tonna/hektár felett alakult. A kilenc településen különböző termőképességű talajon vetették el a vetőmagokat, majd a nyári aratást követően a terméseredmények mellett a beltartalmi értékeiket is megvizsgálták. 

A fajtakísérlet eredményeiből egy összefoglaló kiadvány készült, mely megtalálható a VSZT honlapjának főoldalán, illetve közvetlenül elérhető az alábbi linken:

http://www.vszt.hu/hu/aktualitasok/gosz-vszt-oszi-buza-2016.html

 

Kapcsolat:

Szellő Gábor
E-mail: szello.gabor@krq.hu
Telefon: 30/7498810