MENÜ

Huminisz technológia tavaszi eredményei szójában

2018.04.30.

A szója különlegessége, hogy a növény mellett a gyökerén szimbiózisban (kölcsönösen előnyös együttélés) élő nitrogénkötő baktériumok számára is megfelelő körülményeket kell teremteni a termesztéstechnológia egyes elemeivel. A gümők kialakulása ráadásul olyan folyamat, amelyben a növény a kezdeményező, tehát biostimulátorok alkalmazásával ez is befolyásolható.

 

A Huminisz üzemi tesztjeinek értékelése során felfigyeltünk arra, hogy a Kondisol kezelés összefüggésbe hozható a kialakult gümők számával. (A grafikonon látható magas százalék (226%) csupán azt jelzi, hogy a kezelés valószínűleg hatással volt a kialakult gümőszámra, de további vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, hogy pontosan milyen mértékű növekedés várható el.) A 2018-as évben célirányos kísérletek beállításával igyekszünk ennek pontos körülményeit is meghatározni.

A 2017-ben elvégzett fenometriai mérések igazolták azt, hogy a szója rendkívül jól reagál a Huminisz technológiára, azaz a növénykondicinálás és a növénytáplálás együttes technológiája mérhető és jelentős tömegnövekedést eredményez.

huminisz-szoja-2018-1

A Huminisz technológia hatására a kezelt szója tápanyaghasznosítása javul, ami többek között a zöldtömeg képen is jól látható növekedését okozza (Sárszentlőrinc, 2017)

Azokban az üzemi tesztekben, ahol partnereink a Huminisz technológia gazdasági vetületét is vizsgálták, igen kedvező, akár közel 15-szörös megtérülést is tapasztaltak.

huminisz-szoja-2018-2

A Huminisz technológia hatása a szója különböző paramétereire (Üzemi tesztek, 2016 - 2017) - a kontroll terület eredményéhez (100%) viszonyítva

A Lajtamag Kft-nél beállított technológiai kísérletsorozat első évében (2017) született eredmények jelzik, hogy a növénykondicionálás és növénytáplálás a hozamok mellett a minőségi mutatók javításában is fontos technológiai elem, illetve bizonyítja a huminsavas biostimulátorok alkalmazásának létjogosultságát:

huminisz-szoja-2018-3

huminisz-szoja-2018-4

www.huminisz.hu