MENÜ

Indítsa be kora tavasszal növényeit nitrát tartalmú nitrogén műtrágyával!

2021.02.22.

Az őszi vetési időszak alatt – leginkább az őszi búza esetében – sok helyen kedvezőtlen időjárási viszonyok uralkodtak. A túlságosan nedves talajviszonyok között végzett vetés talajtömörödést, ezáltal nem megfelelő kezdeti növekedést okozott. A rossz körülmények miatt helyenként a tőszám beállottság sem megfelelő.

Azonnal ható nitrogén, amely folyamatosan rendelkezésre áll

Miután a téli nyugalmi időszak befejeződik, folyamatosan biztosítani kell a nitrogén ellátást, főleg az alulfejlett repce, és őszi búza vetések esetében. A nitrát formában jelen lévő nitrogént a növények gyökerei közvetlenül fel tudják venni, hideg talajhőmérséklet esetén pedig ez az egyetlen forma, amit a növények hasznosítani tudnak. Jelentősebb mennyiségű nitrogén mineralizáció csak 5-8°C talajhőmérsékleten kezdődik.

A tavaszi fejtrágyázással adagolt N mennyiség a kijuttatás időpontjától függ

A repce a tél során részben elvesztett lombleveleit kell hogy pótolja, ráadásul az oldalrügyek kifejlődése is a rövid, kora tavaszi időszakra esik. Március végére – mikor az intenzív hajtásnövekedés kezdődik – az összes N mennyiséget ki kell juttatni a repcének. Különösen a gyengébb állományok esetében szükséges intenzív, nagy dózisú műtrágyázást végezni, ami 80-100 kg N/ha kijuttatást jelent. Fontos továbbá kén kijuttatása is, ezzel is segítve az állomány gyenge őszi fejlődés utáni felzárkózását. A későn vetett búzáknak nem sok lehetőségük volt a tápanyagfelvételre ősszel, gyenge fejlettségük miatt nem igényelnek rögtön nagy nitrogén mennyiséget. Ezért a tavaszi első N dózist az Nmin érték alapján érdemes meghatározni, de minden esetben a kijuttatás idejének figyelembe vételével. Ha kora tavasszal kezdjük az első kijuttatást, akkor 40 kg N/ha mennyiség elegendő lehet a növények indulásához. A későbbi fejlődés függvényében dönthetünk a teljes maradék mennyiség második alkalommal történő kijuttatása mellet is, vagy akár megosztva egy harmadik kijuttatást is alkalmazhatunk. Figyeljünk azonban arra, hogy semmilyen körülmények között ne legyen tápanyag hiányos időszak, az amúgy is alulfejlett állományokban. Ha a fejtrágyázás időpontja bármi oknál fogva március közepén, vagy végén történik, akkor a növényeknek nagyon kevés idejük marad a növekedésre. Ebben az esetben jelentősen meg kell emelni a műtrágya dózist (legalább 80 kg N/ha szintre), azért hogy a növényállomány napi növekedési ütemét maximalizálni tudjuk.

Találja meg a megfelelő műtrágyát a NutriGuide®-al

A Borealis L.A.T által kifejlesztett online tápanyag utánpótlás tervező program, a NutriGuide® segít kiszámolni a növények tápanyag igényét, és kiválasztja a gazdaság számára legjobb fajta műtrágyát is. A műtrágya kijuttatás idejére is ajánlást tesz, így egy komplett tápanyag-utánpótlási terv készíthető néhány kattintással.

Használata ingyenes, elérhető a Nutriguide.Borealis-LAT.com weboldalon.