MENÜ

Itt vannak az AGROmashEXPO 2017. Termékfejlesztési díj nyertesei!

2016.12.20.

Az AGROmashEXPO, AgrárgépShow, Magyar Kert, Szőlészet és Pincészet 2017 kiállítások Termékfejlesztési díj pályázatára 37 pályamű érkezett. A legtöbben a Nemzetközi díj – Gépesítés kategóriájában indultak, így a legtöbb elismerés is itt született. A zsűri nem volt egyszerű helyzetben, mivel igen sokféle termékről kellett véleményt alkotnia. A kétfordulós értékelés után az alábbi eredmények születtek:

Nagydíjban részesült

Hazai Termékfejlesztési díj - Logisztika Kategóriában:

Digitroll Kft. – Digitroll Xeed System vetés-ellenőrző rendszer

A Digitroll Kft. XeedSystem vetésellenőrző rendszere a tavalyi Agritechnica kiállításról már világsikerként tért haza, hiszen a neves Vaderstad vetőgépgyártó integrálta azt a vetőgépei szabályozásához. A rendszer legfőbb eleme a BlackEye névre keresztelt szenzor a világon elsőként képes, nagypontossággal megszámolni a gabonavetés során kijuttatott vetőmagok mennyiségét, melynek köszönhetően mind a felhasználóknak, mind pedig a vetőgépgyártó cégeknek lehetősége nyílik a vetőgépek ellenőrzésére és szabályozására is, ezekre a Digitroll innovációja előtt nem volt lehetőség. A vetésellenőrző rendszer a legmodernebb technológiákkal van felvértezve, a vetés állapotáról a felhasználók egy iPad alkalmazás segítségével informálódhatnak, de a rendszer képes csatlakozni az ISOBUS szabvánnyal rendelkező fedélzeti kijelzőkhöz is. A Digitroll ISOBUS megoldása az első magyar cég, aki megszerezte az AEF szigorú tanúsítványát. 

Nemzetközi Termékfejlesztési díj - Gépesítés kategóriában

Agrolánc Kft.  – Antonio Carraro Tony 9800 TR traktor

Az összes technológiai újítás megtalálható - Az Év Speciális Traktora 2017 díjat elnyert - Tony 9800 TR (TR - hidraulikus első kerék kormányzás)  modellben, amelyeket azért hoztak létre, hogy nagymértékben javítsák az emberi munkavégzés körülményeit, növeljék a hatékonyságot és a precizitást. A gyártó számára elsődleges szempont, hogy az ember és a gép között összehangolt együttműködést alakítson ki.

Energiatakarékos, ezáltal környezetkímélő. Szükség esetén felülbírálja a gépkezelő által megadott adatokat - amennyiben a munkakörülmények ezt megkövetelik. Optimalizálja a traktor működését.

Kiemelkedően pontos és egyenletes munka végezhető-e speciális modellel: tökéletesen pontos permetszer-kijuttatás, talajművelés, nyírás, szárzúzás, kaszálás, csonkázás.

Alacsonyabb talajtömörítő hatás, kedvezőbb teljesítmény, alacsony üzemanyag-fogyasztás, nagyobb stabilitás jellemzi a Tony 9800-as modellt.

ITAC rendszer: nagyobb ellenőrzést tesz lehetővé a traktor irányításában, több funkciót, nagyobb érzékenységet és precizitást, kedvezőbb helykihasználtságot és nagyobb kényelmet jelent. 

CanBus kommunikációs rendszer: adaptációjával a hihetetlen mennyiségű információ a technológiai párbeszéddel az ellenőrző egységek között fénysebességgel halad.

Agrotec Magyarország Kft. – New Holland T5. 120 EC traktor Tier 4B motorral

A New Holland méltán népszerű T5 traktorai 2016 második felétől vadonatúj kivitelben, három modellváltozatban érhetőek el 99, 107 és 117 LE-s erőforrással szerelve. (T5.100, T5.110 és T5.120). A 3,4 literes, négyhengeres, 16 szelepes közös nyomócsöves motorokkal felszerelt erőgépek immár a legszigorúbb Tier4B emissziós előírásoknak is megfelelnek.

Az új univerzális T5 traktorokba immár csak és kizárólag a fejlett Electro Command váltóművet építik be, a csoport powershift erőátvitel lehetővé teszi, hogy a joystick karon lévő két nyomógombbal a gépkezelő terhelés alatt 8 sebesség között fel-le váltson, harmadik gombbal pedig a csoportváltás hajtható végre. A lassú haladási sebességet igénylő munkaműveletekhez igény szerint rendelhető mászó fokozatokkal ellátott kivitelű sebességváltó is, illetve mindez kiegészíthető automata szántóföldi vagy országúti fokozatváltást biztosító üzemmódokkal is.

Talán a legnagyobb újdonság a felszereltségi kínálatban, hogy az eddig is rendelhető kabin rugózás mellett a fejlesztő mérnökök megalkották a rugózott első hidat, amely soha nem látott komfortot jelent a gépkezelő számára.

A rugózott, légkondicionált tágas kabin akár 8 db LED technológiás munkalámpával is felszerelhető.

A kényelem további növeléséhez választható opció az alacsony frekvenciás rugózású, fűthető prémium vezető ülés is.

Az igen tetszetős új külsőt elnézve bizton állíthatjuk, hogy kategóriája egyik legszebb erőgépei lesznek az új T5 traktorok.

Axiál Kft. – Claas Lexion 780 Terra Trac arató cséplőgép

A CLAAS 1936-ban az Európában uralkodó betakarítási körülményeknek megfelelő arató-cséplőgépet vezetett be a piacra. Azóta ezzel a géppel alapozta meg piacvezető szerepét Európában. A CLAAS LEXION 780 nem csak a legnagyobb teljesítményű kombájnt képviseli, hanem a LEXION sorozat több éves múltjával, mind kutatás-fejlesztés, mind a gyakorlat terén a legmodernebb és a gazdálkodók elvárásai alapján megalkotott arató-cséplőgépet. Manapság a fejlesztés a részletekben rejlik, amelyek nagyobb teljesítményről, üzembiztonságról, hatékonyságról és kényelemről gondoskodnak. Következő részletekre került a hangsúly a 780-as fejlesztésekor: a tisztításra – 4D-tisztítás, illetve AUTO SLOPE automatikus szelelő vezérlés; áteresztési teljesítményhez igazított a másodlagos leválasztásra; a szalmaszecskázóra és törekterítőre, és olyan elektronikai megoldásokra, mint CEMOS AUTOMATIC vagy az automatikus anyagáram ellenőrzés. Ezen kívül tökéletesítésre került CRUISE PILOT – automatikus menetszabályzás.

Különdíjban részesült

Hazai Termékfejlesztési díj - Logisztika kategóriában

Fliegl Kft. – Fliegl DP W 180 B bálaszállító pótkocsi

Mint minden mezőgazdasági terményt, a különböző bálákat is szállítani kell, a termőhelyről a felhasználás helyszínére. Ehhez pótkocsikra van szükség. Mégpedig minél nagyobb rakfelülettel.

Ennek a rakfelületnek, lehetőleg alacsonyan kell elhelyezkednie a talajhoz, mert pl. szögletes nagybála szállítása esetén, egyáltalán nem mindegy, hogy hány sorban tudunk rakodni.

A Fliegl mérnökei ezeknek a kihívásoknak úgy feleltek meg, hogy - a márkára jellemző módon - néhány opció segítségével, mindenki összeállíthatja, a számára ideális bálaszállítót.

A plató szériában 3.5 mm-es, csúszásmentes lemezből készül. A kihúzható platóhosszabbítás - 1 200 mm - is teljes értékű platóként funkcionál. Az összes Fliegl DPW 180 bálaszállító, a Fliegl abdai üzemében készül.

A Fliegl DPW 180 B bálaszállító azonban, még egy szempontból versenytársai előtt jár.

Ez pedig a felületvédelem. Egy ilyen hosszú kocsinak, kevés helyen jut fedett tároló, pedig a hosszú élettartam, elvárás a szállító járművekkel szemben. Ezért 2015 tavaszától, minden Fliegl bálaszállító -szériában - horganyzott alvázzal és felépítménnyel készül! A bálák rögzítését süllyesztett rakományrögzítő fülek és furatok, valamint a plató mindkét szélén, ütköző perem biztosítja.

A Fliegl DPW 210 BL típus, pedig - szabadalmaztatott - hidraulikusan mozgatott, rögzítő kerettel van ellátva, a gyors, biztonságos és kényelmes rakománybiztosítás érdekében.

Két-Kata Kft. – Kubota M8540N Távtrak - Rádiótávirányítással is vezérelhető keskeny nyomtávú traktor

A termék olyan munkaműveletekhez lett kifejlesztve, ahol a gép üzemeltetése előnyösebb a fülkén kívülről (gyümölcsrázó gépek) vagy amik pontosabb mozgást igényelnek, vagy a munkaeszköz felügyelete közvetlen közelről előnyösebb. Így a kezelő közeli felügyelete nagymértékben csökkenti az esetleges balesetveszélyt és géptörési kockázatot is. A távirányítású traktor használatával lehetőséget adunk a kezelő számára, hogy mindig a legkritikusabb helyen tartózkodjon, így még biztonságosabbá téve egy nagyobb kiterjedésű, nehézkesen mozgó gépkapcsolat üzemeltetését. A távirányító moduláris felépítése lehetővé teszi az egyszerű bővíthetőséget, további funkciók távvezérlését, a felhasználói igényeknek megfelelően. A KUBOTA M8540N alapgép egyszerű, és praktikus felépítése lehetővé teszi a beépítendő járulékos elemek minimalizálását. Ez a kivitelezés alacsony, és gyorsan megtérülő végfelhasználói árat eredményez, hiszen javul a betakarítás minősége, csökken a veszteség, és minimálisra csökkenthető a balesetveszély.

A távirányítású traktor működését leginkább ez a videó szemlélteti:

Nemzetközi Termékfejlesztési díj - Gépesítés kategóriában

Agro-Békés  Kft. és Invest Gépkereskedelmi Kft - Case IH Luxxum traktor (mindkét cég külön-külön) ezzel a termékkel nevezett)

Az új Case IH Luxxum jóval több puszta sokoldalúságnál. A traktort vegyes tevékenységű és kisebb gazdaságok számára is tervezték és számos részletekbe menő fejlesztéssel dicsekedhet. Az új traktorsorozat három teljesítménykategóriában jelenik meg, 99, 107 és 117 lóerő teljesítménnyel, 32x32 automatizált powershift váltóval és három különböző érzékenységre állítható irányváltóval. A motor teljesíti az EU IV szintű káros anyag kibocsátási normáit. A rugózott első híd opcionálisan kérhető az új Luxxum traktoroknál. A 80 és 100 l/perc teljesítményű CCLS szivattyúk lehetővé teszik a nagy hidraulikus teljesítményt, továbbá lehetőség van extra Power Beyond szelep csatlakoztatásra is. Az üzemanyag és karbamid tartály 150 illetve 14 liter térfogatú, mely a Luxxum kiemelkedő üzemanyag hatékonyságával valóban hosszú munkanapokat tesz lehetővé tankolás és az emiatt szükséges megállások nélkül. A Luxxum-ot úgy alakították ki, hogy a karbantartás a lehető legegyszerűbb és leggyorsabb legyen, így a munkára szánt időt valóban töltheti a feladatok elvégzésével a karbantartások vagy javítások helyett.

Axiál Kft. – Manitou MLT 737 130 PS Plus teleszkópos rakodógép

Többféle hajtásrendszer és sebességváltó, innovatív kijelzők és kezelő szervek, egyszerűbb fellépés a teljesen megújult kabinba, lényegesen jobb rálátás a munkaeszközre, továbbfejlesztett hangszigetelés, számtalan kényelmet és hatékonyságot növelő megoldás. Ezek jellemzik a Manitou új teleszkópos rakodó szériáját.

Az új termékcsalád zászlóshajója az MLT 737 130 PS+ típus, amely a korábbi évek „Best Seller”-ének, az MLT 735 120 LSU rakodógépnek az utódja. A két modell közös pontja szinte csak az alváz, a gém, és a JSM joystick maradt. A maximális teherbírás 3,5 tonnáról 3,7 tonnára nőtt, az emelési magasság mindkettőnél 7 méter. Az új Stage 4 motor már lényegesen kevesebb károsanyagot bocsájt ki, és a teljesítményét is megnövelték 130 LE-re. A 4/4-es mechanikus váltót egy 6/3-as korszerű powershift váltóra cserélték, amely alkalmas automatikus kapcsolásra is. A végsebesség is 40 km/h-ra növekedett. A jövőben ez a típus választható lesz egy új generációs fokozatmentes CVT hajtóművel is.

CHH Gépkereskedő Gyártó és Műszaki Szollgáltató Kft. – Cimbria Sea Chromex elektronikus osztályozógép

A CIMBRIA vállalatcsoport a magfeldolgozás gépeinek gyártói közül a legelismertebbek között van világszerte. A vetőmag kikészítés technológiában világelső, és Magyarországon is piacvezető. A hazai képviseletet a CHH Gépkereskedő, Gyártó és Műszaki Szolgáltató KFT látja el 14. éve. 2012-től a CIMBRIA vállalatcsoporthoz tartozik az olasz SEA gépgyártó, akik már közel 50 éve gyártanak optikai szortírozókat.

A felhalmozott szakmai tapasztalat és a folyamatos innováció a magas műszaki színvonalat eredményez. A gyártó legújabb fejlesztése a Cimbria Sea CHROMEX gép, mely a világ egyik legmodernebb elektronikus osztályozó gépe.

A gép innovatív megoldásait az alábbi trendek teszik lehetővé:

- A képi információk feldolgozása egyre gyorsabbá, pontosabbá, részletesebbé válik. Nő

a kamerák érzékenysége, a jel továbbítás és kiértékelés gyorsasága.

- Az elektronika fejlődése lehetővé teszi a távoli vezérlést, az automatizált folyamat irányítást.

- A felhasználók kikövetelik az egyre precízebben osztályozott, egészséges beltartalmú, egységes megjelenésű végterméket.

- Előtérbe kerül az élelmiszer biztonság, ami a toxin fertőzött szemek, a nem fogyasztható magok kiválasztását igényli.

A Cimbria Sea CHROMEX elektronikus osztályozógép használatával nő a hozzáadott érték, a végtermék feldolgozottsága, minősége.

Güttler Kft. – Alien K 5000 packer

A vontatott Moreni Alien egy robusztus vázkeretbe foglalt – 5 m munkaszélességű –, forgóboronás talajművelő gépkombináció, amelyet hátul nagy teherbírású – hárompontos, hidraulikus függesztőszerkezettel ellátott – egytengelyes futómű támaszt alá. A futómű munkahelyzetben kiemelhető, és a szabványos hárompontos függesztőszerkezetre gabonavető-/ szemenként vető gép is felkapcsolható. Szállítási helyzetben az osztott forgóborona tagok és a tüskés hengertagok, illetve a kiemelt vetőegységek hidraulikusan felhajthatók, így szállítási szélességük 2,4 méterre csökkenthető. A gépkombináció a minimális talajművelésű (magágykészítő+gabonavető) vagy a művelés nélküli (direkt vető) technológiákban is alkalmazást nyerhet. Az üzemeltető erőgép TLT-jéről 1000 min-1 fordulatszámmal – kardántengely közvetítésével – meghajtott rotációs boronatagok száma 22 db (2-2 boronafog/rotor), a belső boronafogak hossza 36 cm, munkavégzés közbeni fordulatszámuk 304 min-1. A Moreni Alien gépkombináció teljesítményigénye 200-460 LE, vezérlése-működtetése az üzemeltető erőgép vezetőfülkében elhelyezett terminálról végezhető el.

KITE Zrt. – JCB S41-70 Agri Pro teleszkópos rakodógép

Az angliai székhelyű, mai napig magántulajdonban lévő JCB idén áprilisban mutatta be a forradalmian új hajtásrendszerrel rendelkező AGRIPRO szériáját, ami már Magyarországon is elérhető a KITE Zrt. kínálatában.

Jelenleg három teleszkópos rakodógép-típus rendelkezik a teljesen új hajtásrendszerrel. Az AGRIPRO szériát az 531-70, az 536-70 és az 541-70-es típusokon alkalmazta a JCB.  A rendszer szíve a világon egyedülálló, szabadalmaztatott, kettő az egyben DualTech variálható váltó, mely tökéletesen kombinálja a magas sebességű és jó vontatási paraméterekkel rendelkező JCB Powershift és az alacsony sebességű hidrosztatikus váltó előnyeit.  

A gyártó a két típusú váltó minden előnyét kombinálta a gyors gémciklusidőt biztosító, új fejlesztésű „Smart” hidraulika teljesítményével, és így jelentősen csökkent a JCB EcoMAX T4 final motorok fogyasztása, emellett a gépek maximális teljesítményt tudnak nyújtani minden munkaművelet során.

Az új típusokon szintén elérhetők olyan új opcionális felszereltségek, mint a LED-es munkalámpák.

Az új széria tagjai mellett továbbra is elérhetők a KITE Zrt.-nél az Agri, Agri Plus és Agri Super felszereltségű gépek is.

Lakkos Kft. – Feder Futur H30 axiálventillátoros permetezőgép

Az EIMA 2016 Technológiai Innovációs Díját és Blue Award díját is elnyerte a spanyol FIMA 2016 kiállításon megszerzett Kiemelkedő Technológiai Újítás Díja mellé a Fede H3O légporlasztásos permetezőgép, s ezzel minden idők legelismertebb gyümölcskultúrákban használatos permetezőjévé vált.

Ezek az elismerések is jelzik a H3O forradalmi jelentőségét a mezőgazdaságban, mint az első proaktív légporlasztásos permetezője. A permetezés az egyik legfontosabb művelet a mezőgazdaságban, mivel a termés minősége közvetlenül függ tőle. A jelenlegi eljárások során a hibák körülbelül 80%-a a növényvédelmi berendezések nem megfelelő használatából ered. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a költségek emelkednek a gazdának, akinek meg kell ismételnie a műveletet, másrészt a termés esetleges rossz minősége miatt a jelentős bevételkiesésre lehet számítani.

A H3O légporlasztásos permetezőgép megoldást kínál erre a problémára, hiszen a berendezés automatikus figyelmeztetést küld a kezelőnek, ha a permetezési paraméterek megfelelőek az optimális kijuttatáshoz. A permetező képes a légfúvás erősségét és a kijuttatandó növényvédő szer mennyiségét a környezeti feltételekhez és az fasűrűséghez igazítani, így a feleslegesen környezetbe juttatott növényvédő szereket nagymértékben csökkenti.

Valkon 2007 Kft. – Kramer KL25.5e elektromos üzemű homlokrakodó

Széndioxid kibocsátás, zaj és koromrészecske - a dízel motor velejárói. Ez mind a tegnapé – a Kramer KL25.5e az első összkerék kormányzásos, teljesen elektromos üzemű homlokrakodó. Új, költséghatékony és mindenek előtt emisszió mentes elektromos hajtású, ez lehetőséget ad az épületekben és zajérzékeny területeken való üzemre is. A KL25.5e nagyon kompakt és az összkerék- kormányzás révén rendkívül fordulékony. A menethajtóműben egy elektromotor kapott helyet, magas teljesítménnyel, egy másik elektromos motor a hidraulika rendszert látja el.  A követelményeknek megfelelően a rakodó és a működési terület határozza meg a motor leterheltségét.

Az előnyök pontokba szedve:

  • Gazdaságosság: Az elmaradó üzemanyag és karbantartási költség nagyobb gazdaságosságot garantál a magasabb beszerzési költségek ellenére is.
  • Tökéletesebb kezelhetőség: Az elektromos hajtású KL25.5e környezetbarát, mivel működése közben nincs kipufogógáz kibocsátás.
  • Környezetvédelem: A károsanyag kibocsátás elmaradásával (zaj, CO2) ön hozzájárul az aktív természetvédelemhez. Ön a KL25.5e feltöltéséhez a saját maga által előállított áramot is fel tudja használni.
  • Emelőkapacitás: Az 1750 kg-os emelőkapacitásnak köszönhetően  az elektromos üzemű rakodógéppel nehéz terheket is meg lehet mozgatni. Ezzel a képességével a KL25.5e a legideálisabb „igásló”.
  • Akkumulátor kapacitás: Terheléstől függően egy feltöltéssel 5 órás használat lehetséges. A töltési idő 6-7 óra – köztes töltés bármikor lehetséges.

A Kramer a különleges partnerigényeket célozza meg a teljesen elektromos rakodóval, ugyanolyan teljesítmény- paraméterekkel, mint egy dízel üzemű gép esetében.

Prémium Oklevélben részesült

Hazai Termékfejlesztési díj - Gépesítés kategóriában

Güttler Kft. – Güttler Green Manegger moduláris felépítésű rendszer

Nemzetközi Termékfejlesztési díj - Gépesítés kategóriában

Agro-Békés Kft. - Badnar Trash-Fan szármaradvány lefúvó berendezés

Axiál Kft. – Fendt 500 Vario S4 traktor széria

Axiál Kft. – Landini Rex 4-100 F keskeny nyomtávú ültetvénytraktor

DM-Ker Kft. - Új Same Frutteto traktor család Stage 3B motorokkal

DM-Ker Kft. - Storti OV takarmánykeverő-kiosztó kocsi

Dorker Kft. – Deutz-Fahr Agroton 6205 RCshift robotizált váltó

Dorker Kft. – Hardi Navigátor Delta Force 4000/27 keret lengéscsillapító rendszer

IKR Gépkereskedelmi Kft. – Claydon Hybrid T4 direktvetőgép

Marso Kft. – BKT IF 600/70R30 Agrimax Force gumiabroncs

Novara Coop Kft. – Gorenc, Grinder 300 frontfüggesztésű talajelmunkáló

Szal-Agro Kft. – SAMASZ DUO 740 vontatott rendképző

Szegana Kft. – Caffini GrassKiller vegyszeres gyomirtó

Gratulálunk a helyezést elért pályázóknak és köszönjük minden résztvevőnek a megmérettetést!