MENÜ

Kalászos fajták a Guinness-rekorder KWS-től

2020.09.04.

A KWS széles és rendkívül sikeres termékportfólióval van jelen Magyarországon, amely jelenleg 18 őszi búza-, 6 őszi árpafajtát és 1 őszi rozshibridet tartalmaz.

 

 

Meggyőződésünk, hogy korszerű, nagy termőképességű, kórtanilag kiegyensúlyozott fajtáinkkal termelőink is sikeresek lesznek. Nemesítési erőfeszítéseinket a fajtáinkkal elért kimagasló hozamok igazolják, ennek köszönhető a sorban sokadik rekord, az idei évben ismét KWS-es búza fajtával érték el a Guinness-világrekordot (KWS KERRIN: Új-Zéland, 17,398 t/ha)

Bőtermő és malmi minőségre képes fajták

Legújabb fajtánk a STROMBOLI, amely egy korszerű, új malmi búzafajta. Bár csak a tavalyi évben jelent meg a piacon, de a gazdálkodók körében máris nagy népszerűségre tett szert. Ez a tar kalászú, tetszetős fajta az idei száraz tavaszon is bizonyította kiemelkedő stressztűrő képességét. VYCKOR fajtánk egy korszerű, korai típusú, kifejezetten tetszetős, nagy termőképességű tar fajta, ideális kenyérbúza, amely kórtani szempontból is kiegyensúlyozott, levélzete az érési időszak végéig egészséges marad.

SILVERIO egy szálkás kalászú, korai típusú fajta kiváló streszsztűrő képességgel. Termesztése elsősorban intenzív technológia mellett eredményes, amelyet kiemelkedően magas terméssel és malmi minőséggel honorál. Kórtani szempontból kiegyensúlyozott.

Őszi búza kínálatunk legnagyobb termésre képes tagja a SANTORIN, amely egy korai típusú, intenzív termesztési körülmények közé ajánlott fajta, nagyméretű, szálkás kalászokkal. Egészséges levélzetét egészen az érés végéig megőrzi.

Már a középkései éréscsoportba tartozik a MODERN fajtánk, amely a széleskörűen elterjedt és már bizonyított EXOTIC fajtánk utódjának szánunk. A fajtát a gazdaság jobb területeire, intenzív termesztéstechnológiához ajánljuk.

Kínálatunkból a legnagyobb területen vetett fajta az EXOTIC. Korai típusú, amelyet alkalmazkodóképessége miatt az ország bármely területére ajánlunk. Megbízható, stabil fajta minőségben és mennyiségben egyaránt.

Bőtermő fajták

Portfóliónk legnagyobb mennyiségben forgalmazott fajtája a SOLEIHO. Csúcsfajta, a kategória zászlóshajója ez az intenzív termesztési körülmények közé javasolt, korai, viszonylag magas, de egyben kiváló állóképességű, tetszetős, szálkás kalászú búza.

Az előző évi kalászfuzáriummal terhelt évjárat felértékelte azokat a fajtákat, amelyek kisebb fertőzési kockázattal vethetők kukorica elővetemény után. Ezek közé tartozik a FOXYL, egy korai, toklászos, a kórokozóval szembeni jó ellenálló képességű fajta.

Kínálatunkból a SIRTAKI volt az a fajta, amely először volt képes – intenzív termesztési viszonyok mellett – a tíz tonnás termés elérésére. Ez a középkorai, tar kalászú búza azért is számíthatott hosszú ideig sikerfajtának, mert nagy biztonsággal képes nagy hozamokra.

Extenzív termesztési körülmények közé javasolt fajták

Termésstabilitásával, kiegyenlített kórtani tulajdonságaival emelkedik ki a csoportból a BASMATI, amelynek vetésterülete évről évre nő. Jó stressztűrő képessége, szárszilárdsága kitettebb körülmények közepette is eredményessé teszi a termesztését.

A ZEPHYR fajtánkról sokat elárul, hogy nagy a népszerűsége az ökológiai gazdálkodást folytató termelők körében. Ez is mutatja, hogy kórtani szempontból nincs gyenge pontja, többek között kukorica utáni vetésre is ajánlható.

Kifejezetten extenzív viszonyok között is eredményesen termeszthető a RUSTIC fajtánk. Ez egyaránt köszönhető kiemelkedő alkalmazkodó-képességének, szárazságtűrésének, kórokozókkal szembeni jó ellenálló képességének.

Kínálatunkban egy malmi minőségre képes járóbúza-fajta szerepel, a FIGARO, amelyet a megkésett, vagy kora tavaszra csúszó vetésekhez ajánlunk. Rendkívül rugalmas vetésideje lehetővé teszi a novembertől március végéig történő vetését.

Őszi búza fajtáinkról általánosságban elmondható, hogy szabad elvirágzású, korszerű francia nemesítésű fajták. Kiemelkedő termőképességgel és a csoportosításuknak megfelelő beltartalmi paraméterekre képesek. Kórtani tulajdonságaik kedvezőek, a vörös- és sárgarozsdával szemben jó, vagy kiemelkedően jó toleranciával bírnak, egyikük sem fogékony a kalászfuzáriózisra. Meggyőződésünk, hogy a hagyományos nemesítésben még jelentős tartalékok vannak, ezt igazolja, hogy a legtöbb szántóföldi haszonnövény esetében a Guiness-rekordot fajták és nem hibridek érik el.

Megújult és rendkívül versenyképes őszi árpa portfóliónk:

A KWS ASTAIRE kimagaslóan nagy terméspotenciállal rendelkező, hatsoros árpa, erős, stabil szárral, így megdőlésre nem hajlamos. A fajta még kevésbé intenzív termesztési körülmények között is képes a nagy szemtermésre. Fajtáink új generációját képviseli a KWS KOSMOS, ez a hatsoros, középérésű, csúcstermésre képes fajta, amely még gyengébb adottságú termőhelyeken is eredményesen termeszthető.

Legújabb őszi árpánk a KWS HIGGINS, amely 2019-ben került öztermesztésbe. A fajta hatsoros, csúcstermésre képes, rendkívül erős szárszilárdságának köszönhetően még intenzív termesztési viszonyok mellett sem hajlamos a megdőlésre.

 

 

Kérjük idén ősszel is válasszák kiváló fajtáinkat, nem fognak csalódni!

Elérhetőségeink:

Angyal Kornél, Kalászos agroszerviz Dunántúl, 30/567-1722
Gonda László, Kalászos agroszerviz Alföld, 30/933-1735
KWS Kalászos Iroda: 20/239-5059

További információ fajtáinkról, kísérleti eredményeinkről:
www.kws.hu

kws_logo_sh_slogan_hu_rgb-2