MENÜ

Kétszer annyi iskola indul 2019-ben „A Gazdanapok Ászai” versenyen

2019.07.23.

A Baranya Megyei Vállalkozói Központ és az Agro Napló tavalyi kezdeményezése – mely szerint a Szentlőrinci Gazdanapok keretén belül a Dunántúli Agrár-szakképző Központ intézményeinek diákjai számára versenyt szerveznek – sikeresnek bizonyult.

A 2018-as győztes csapat, a szentlőrinci Erzsébet utcai fiúk

A feladatok összeállításakor a legfontosabb szempontnak a játékosság mellett azt tartottuk, hogy az egyes intézmények tanulói bepillantást nyerhessenek a másikban folyó szakmai képzésbe is, s ezzel átfogóbb képet kapjanak a mezőgazdaság egészéről, annak egyes ágazatairól. Ennek köszönhetően idén a korábbi 3 iskola helyett 6 képviselteti magát „A Gazdanapok Ászai” elnevezésű programunkon:

  • AM DASzK Ujhelyi Imre Mezőgazdasági és Közgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma - Szentlőrinc
  • AM DASzK Sellyei Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma - Sellye
  • AM DASzK Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium - Szekszárd
  • AM DASzK Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma - Villány
  • AM DASzK Apponyi Sándor Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma - Lengyel
  • AM DASzK Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma - Kaposvár

A verseny 2019-ben is az Agro Napló és a Baranya Megyei Vállalkozó Központ szervezésében valósul meg. Idén három megyéből (Baranya, Somogy, Tolna) jönnek diákok, aminek köszönhetően egyre közelebb kerülünk célunkhoz, hogy országos szintűvé nője ki magát a program. A legügyesebb csapat megkapja a vándorserleget és a „megye legjobbja címet”, valamint egy 4 napos székelyföldi kirándulást, mely során a diákok látogatást tesznek az udvarhelyszéki Gyümölcsfesztiválon. A második helyezett jutalma egy szakmai nap az Ős-Dráva Látogatóközpontban, a harmadik helyezett díja egy osztálykirándulás a bükkösdi ÖkoParkba. Természetesen minden résztvevő diák ajándékcsomagot kap. A tanulók különböző kreatív, szakmai és játékos feladatokat oldanak meg a verseny során, online és a Szentlőrinci Gazdanapok ideje alatt. A megoldásokat egy háromfős szakmai zsűri értékeli. „Kitartóan hisszük, hogy ezzel a kezdeményezéssel egy olyan jó ügy mellé álltunk, mely szerepet játszik abban, hogy a mezőgazdasági szakmák egyre népszerűbbé váljanak a fiatalok körében” – mondta Pohl Marietta, a Baranya Megyei Vállalkozói Központ ügyvezető igazgatója.

A vetélkedő szakmai partnere Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara, aki egyben a zsűrit is biztosítja. A versenyt támogatja továbbá az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Baranya Megyei TESZÖV, az ÖkoPark Bükkösd, a Pécsi Tudományegyetem Kancellária Hivatal, és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága.