MENÜ

Kiemelkedő eredmények őszi káposztarepcében Huminisz őszi technológiával

2018.09.24.

Az őszi és tavaszi Huminisz technológia alkalmazásával a káposztarepcében mennyiségi és minőségi szempontból egyaránt kimagasló eredményt érhetünk el. Az őszi kezelés homogén, jól fejlett állományt eredményez, ami kiváló télállóságot biztosít. A két tavaszi kezelés hatására közel 20%-kal növekszik a virágzó oldalágak száma és a becőszám.

Őszi káposztarepce, Dominkó Zsolt, Orosháza (2016. június)

Dominkó Zsolt: „Idén hetedik éve használjuk sikeresen repcében is a Huminisz Kft. huminsav alapú Kondisol termékcsaládját kombinálva a Solvitis lombtrágyákkal. Több levéltrágyát és biostimulátort kipróbáltunk már korábban, illetve összehasonlítottuk ezekkel a termékekkel. Elmondhatom, hogy a Huminisz technológiába vetett bizalmunk töretlen, hiszen minden évben kiemelkedő a jövedelmezősége. A jövőben is használni fogjuk növénykultúráinkban.”

huminisz-repce-2017-02

huminisz-repce-2017-03

Az őszi, 4-6 lombleveles fenológiai fázisban a Huminisz-kezelést kapott állomány jól fejlett karógyökérrel (átlagosan +10%), gyökérnyakkal (+0,5-3 mm) és optimális mértékben megerősödött föld feletti résszel megy a télbe. A huminsavak hatására a fotoszintézis is fokozódik. A Kondisolos őszi kezelés hatására sok esetben már 1-2 napon belül jelentkezik a „zöldítő hatás”.
A kezelt növényekben átlagosan 15%-kal magasabb a klorofill A-B koncentráció (SPAD mérés), ebből adódóan intenzívebb az asszimiláció, a tápanyag beépítés.

huminisz-repce-2017-04Huminisz technológia:
1. kezelés ősszel 6-8 leveles állapotban:
5l/ha Kondisol + 1l/ha Solvitis Bór Extra + regulátor
Ménfőcsanak (2016. november)

A Kondisolban található humin- és fulvosavak, enzimek, illetve egyéb szerves molekulák az alkalmazott regulátor készítménnyel szinergiában eredményezik a képen látható pozitív változást a kezeletlen állományhoz képest.

huminisz-repce-2017-05Huminisz technológia:
1. kezelés ősszel, 5-6 leveles állapotban:
5 l/ha Kondisol + 1 l/ha Solvitis Bór Extra
2. kezelés tavasszal, tőlevélrózsás állapotban:
5 l/ha Kondisol B+S + 2 l/ha Solvitis Bór Extra + 1 l/ha Solvitis Zn
3. kezelés tavasszal, virágzáskor:
4 l/ha Kondisol B+S + 1 l/ha Solvitis Bór Extra
kezelt kontroll:
2 alkalommal növénykondicionáló + 3 alkalommal 3 l/ha bór tartalmú lombtrágya
Szentgál (2017. június)

A képen is jól látható és a vizsgálati eredmények is igazolják, hogy a Huminisz-kezelés hatására pozitív növekedés mutatkozott a szárátmérőben (+5%), a fertilis oldalágak tömegében (+18%) és a fertilis oldalágak számában (+2%). A fenti összehasonlításban 4,6 t/ha-os termésszinten a Huminisz technológia 7.700 Ft/ha-ral alacsonyabb ráfordítás mellett 5%-kal magasabb olajhozamot eredményezett.

huminisz-repce-2017-06

huminisz-repce-2017-07

 

A fenti helyszíneken elvégzett fenometriai mérések is igazolják hogy, mind a zöld tömegben, mind a fertilis oldalágak darabszámában a kontroll üzemi adatokhoz képest 5-15%-os növekedés érhető el.

huminisz-repce-2017-08

A 2015/2016. és a 2016/2017. évi repceszezonban az ország közel 20 üzemében állítottak be üzemi tesztet régi és új partnereink. A diagram adataiból látható, hogy már egy őszi kezelésnek pozitív hatása van a termésnövekedésre, teljes technológia alkalmazásakor, átlagosan 8-10% termésnövekedést lehetett realizálni 2016. és 2017. évben.

huminisz-repce-2017-09-kHuminisz technológiával kezelt virágzó repcetábla, Gyenes Gábor, Jászdózsa (2017. április)

Gyenes Gábor: „Több éve használom üzemi szinten őszi káposztarepcében és más kultúrákban a Huminisz Kft. termékeit. Csak pozitív tapasztalataim vannak a Kondisol növénykondicionáló és a Solvitis lombtrágya termékcsaláddal. A növények fejlődése kora tavasszal nagyon intenzíven indul, majd egységesen és tovább virágoznak, a betakarítás időpontja azonban nem tolódik ki. A Huminisz termékek megtérülése is kiemelkedő, jó szívvel ajánlom gazdatársaimnak.” Más növénykultúrák mellett az őszi káposztarepce és őszi búza üzemi teszt és kísérleti eredményeit áttekintheti a 2010/2011. szezontól kezdve honlapunkon, a www.huminisz.hu/eredmenyek.htm címen.