MENÜ

Klasztertalálkozó a CHH Műszaki KFT-nél Győrben!

2019.05.13.

2019. április 25-én az Élelmiszer Feldolgozók Országos Szövetsége és az INNOSKART klaszter nálunk tartotta kihelyezett ülését. A rendezvény az élelmiszeripari gyártókat és a hozzájuk kötődő, ületi szolgáltatásokat kínáló cégeket várta.

 

Az előző nap hozott döntést első kézből hallhatták a résztvevők, miszerint nevet változtatott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ), ezentúl Felelős Élelmiszergyártók Szövetségeként (FÉSZ) működik tovább a csaknem 500 hazai élelmiszeripari céget tömörítő szakmai szervezet.

Vörös Attila, a FÉSZ szövetségi titkára hangsúlyozta, az új névvel a modern élelmiszeripar hitvallást, a fogyasztói érdekek szem előtt tartását szeretnék közvetíteni. A FÉSZ tagjai évi 1800 milliárd forint bruttó termelési értéket állítanak elő, a hazai mezőgazdasági árutermelés 50-55 százalékát vásárolják fel, az iparágban alkalmazott hazai munkaerő 75 százalékát foglalkoztatják.

A rendezvényen Szaplonczay Orsolya, a klasztermenedzsment ügyvezetője bemutatta az Innoskartban aktuálisan elérhető lehetőségeket, támogatásokat és a jövőbeni terveket. A klaszter aktív tagjaként, a Rubin Informatikai Zrt képviselője az élelmiszeripari feldolgozók számára kiírt energiahatékonysági pályázatról hozott friss híreket.

A délutáni program felvezetőjeként a résztvevőket egy rövid üzemlátogatásra invitáltuk. A magfeldolgozó laborunkban bemutattuk mire képesek a Cimbria osztályozó gépek, hogyan érhető el az élelmiszer célú magok minőségének fokozása.

 

klaszternap2-800

 

Ezt követően Dr. Sebők András és kollégái az ÉFOSZ képviseletében „A magyar élelmiszeripar modernizálásának stratégiája az Ipar 4.0 és a digitalizáció alkalmazásával” című programról adtak tájékoztatást. A programot alkotók jól ismerik a hazai és az európai üzemi gyakorlatot, így a megfogalmazott célok világosak és kormányzati akarattal elérhetőek. Például:

  • Pontosabb folyamatszabályozás, a gyártási pontosság és az élelmiszer-biztonság fokozása, a minőség és minőség egyenletesség javítása és a tápérték jobb megőrzése – ezáltal jobb megfelelés a beszállítói követelményeknek;
  • A munkaerőhiány által okozott nehézségek enyhítése, különösen a monoton, ismétlődő kézimunka területén, a hatékonyság javításával vagy automatizálással;
  • A fentiek eredményeként az élelmiszeripar versenyképességének növelése.

Az elméleti előadásokat követően a résztvevők kerekasztal beszélgetés során saját tapasztalataikat, fejlesztési elképzeléseiket osztották meg egymással.

Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy vendégül láthattuk a FÉSZ és az Innsokart klaszter tagjait. A jövőben is célja vállalatunknak, hogy az élelmiszeripart szolgáljuk.