MENÜ

Kukorica: megéri az egyszeri lombtrágyázás?

2020.03.24.

A kukorica esetében kevésbé elterjedt gyakorlat az állomány lombtrágyázása a többi szántóföldi kultúrához képest. Ennek egyik oka, hogy növényvédelmi kezelése gyakorta kimerül egy korai gyomirtásban, és ha van is újabb kezelés a vegetációs időszakban, sokan úgy gondolják, az egyszeri lombtrágyázás nem hozna érdemi eredményt.

 

Hogy a fenti gondolatmenet hibás, arra a Natur Agro Hungária Kft. számos szántóföldi kísérlete rámutatott már. A kukorica nagy levélfelülete lehetővé teszi a hatékony kezelést, csak a megfelelő hatásfokú készítményeket kell megtalálni hozzá.

Egy 2019-ben, Faddon végzett szántóföldi kísérlet során a hazai tulajdonú cég saját fejlesztésű termékeinek felhasználásával 11,97%-os terméstöbbletet sikerült elérnie a gazdának.

A termelő a kezeléshez 3 liter Natur Plasma T-t, 5 liter Natur Active-ot, valamint 1-1 liter Mono Zn és Mono S adalékot használt fel. A kísérlet során egy 10 hektáros terület fele megkapta a kezelést, míg a másik 5 hektár megmaradt kezeletlen, kontroll parcellának.

Mik is ezek a készítmények?

  • Natur Plasma T: Élő algákat, és azok hasznos, szerves eredetű végtermékeit tartalmazó koncentrált biostimulátor, amely táplálékként szolgál a növényzet számára és regeneráló hatással is rendelkezik. Tömény változat, ennek köszönhetően csökkentett dózis alkalmazásával optimalizálhatók a hektárköltségek.
  • Natur Active: Komplex lombtrágya, azokat a fontos makro-, mezo-, és mikroelemeket tartalmazza, melyek meghatározóak a növények fejlődésében.
  • A MONO adalékok jelentősen megnövelt dózisban tartalmaznak egy-egy szükséges tápelemet.

 

Időpont

Készítmény

l/ha

Készítmény

l/ha

Készítmény

l/ha

virágzás előtt

Natur Plasma T

3

Natur Active

5

Mono Zn

Mono S

1

1

 

Az eredmény

A hatékony, célzott kezeléshez a Natur Agro Hungária levélanalízis-szolgáltatást is nyújtott, mely által mindig pontosan megállapítható, milyen tápanyagokból szenved hiányt a növény.

A kezelés sikerességét jól mutatja, hogy míg a kezeletlen területről hektáronként 8,58 tonna termést sikerült betakarítani, addig a lombtrágyázott állomány hektáronként 9,616 tonna termést hozott.

 

naturagro-20200324-kep_02-1200

A fénykép jobb oldalán a kezelt terület látható betakarítás előtt.

 

A különbség 11,97%-os, ami azt jelenti, hogy a kezelés 11 355 forintos költségének levonása után is közel 35 ezer forint lett a többletbevétel minden kezelt hektár után.

 

 

t/ha*

Többlet
%

Többlet
(t/ha)

Bevétel
(Ft/ha)**

Kezelés ktg.
(Ft/ha)***

Többlet (Ft/ha)

Kezelt

9,616

+11,97

+1,03

432 735

11 355

+34 917

Kontroll

8,588

 

 

386 462

 

 

*A terméseredmények 13 % nedvességre egységesítve. **A bevételek 45 000 Ft/tonna terményárral kalkulálva. ***A kezelés költségei lédig (göngyöleg nélküli) 2019-es listaárakon lettek kiszámítva.

 

A számok rávilágítanak arra is, miért gondolják egyre többen úgy, hogy külföldi mintára akár külön menetben is kijuttatják a lombtrágyát a kukoricára. De hogy a címben feltett kérdésre is válaszoljunk: Faddon biztosan nem bánták meg, hogy így döntöttek...

 

naturagro-20200324-kep_03

 

Születésnapi akció

A Natur Agro Hungária Kft. idén ünnepli 18. születésnapját. Ennek apropóján egyedülálló akciót hirdettek: aki megvásárolja a cég által kínált csomagok egyikét, értékes Stihl-ajándékkal lesz gazdagabb. Ha érdeklik a részletek, itt olvashat bővebben az akcióról: https://18.naturah.hu

naturagro-20200324-kep_04