MENÜ

Lezárult az Adexgo Kft. és a MATE új típusú takarmány-kiegészítőket fejlesztő projektje

2021.05.28.

Zárult az ADEXGO Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem „Új típusú takarmány-kiegészítő fejlesztése az állatok termelési mutatóinak javítására” című nemzetközi pályázata.

 

Az ADEXGO Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet, Élelmiszerkémia és- Analitika Tanszéke, valamint további 4 román projektpartner közös, konzorciumi formában megvalósuló nemzetközi pályázata (EUREKA_16) 2020. december 31-én zárult. A magyar részvevők a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból nyertek vissza nem térítendő támogatást.

A projekt fő célja új, innovatív takarmány-kiegészítő termék létrehozása főként baromfitenyésztő vállalatok részére. A 3 éves projekt keretében kifejlesztésre és tesztelésre (laborvizsgálatok, etetési kísérlet) került egy fermentációs úton előállított, cink-, vitamin- és élesztőtartalmú takarmány (ZYNCOPPYEAST). A kiegészítő takarmány még nagyon alacsony koncentrációban is homogénen, probléma nélkül bekeverhető a gazdasági haszonállatok előkeverékeibe és késztakarmányaiba, illetve magas hőmérséklettel járó takarmánytechnológiai műveletek (pl. extrudálás) mellett is megőrzi stabilitását. A ZYNCOPPYEAST-tartalmú tojótápok etetése hatékonyabb tojástermelést eredményez, miközben egyéb naturális termelési paraméterek is javulhatnak. A kiegészítő takarmány használata, humán és műszeres érzékszervi vizsgálatok alapján, nincs kedvezőtlen hatással a tojások érzékszervi (organoleptikus) tulajdonságaira.

A projekt az Adexgo Kft. balatonfüredi keverőüzemében és herceghalmi CORRELTECH® laboratóriumában, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének, Élelmiszerkémia és- Analitika Tanszékén valósult meg.