MENÜ

Martontej webinárium – a Kék-Fehér-Szív jegyében

Agro Napló 2021.05.21.

A Kék-Fehér-Szív iránti elkötelezettség jegyében került megrendezésre a közelmúltban az az online szeminárium, aminek kertében az érdeklődők megismerhették, a Martontej elkötelezettségének mozgatórugóit a szóban forgó mozgalom iránt, és szoros kötődését a Kék-Fehér-Szív Szövetséghez (mely a nemzetközi „Bleu-Blanc-Coeur” tagja).

 

Bodó Ágoston, a Martontej vezetője, a webinárium első előadjója a cég bemutatásakor kiemelte: a cég célkitűzései és azok az értékek, amelyeket képvisel, nagyon közel állnak a Kék-Fehér-Szív Szövetség által képviselt elvekhez, prioritásokhoz.

Mindez azért nagyon fontos – emelte ki a cégvezető –, mert a föld lakosságának az élelmiszer ellátását nagyüzemi körülmények között lehet csak biztosítani. Ami azonban sok kockázatot rejt magában. Emellett még megjelent egy olyan társadalmi elvárás is, hogy a fogyasztók szeretnék tudni, hogy egy termék előállítása milyen körülmények között történik. Az élelmiszer ugyanis bizalmi termék, a bizalmat pedig meg kell teremteni, ki kell érdemelni és fenn is kell tudni tartani.

A cég által működtetett gazdaság egy nagy múlttal rendelkező tehenészet, ami 120 éves múltra tekint vissza, ami gróf Dreher Antalnak volt az uradalmi tehenészete. A II. világháború után az államosításkor a Magyar Tudományos Akadémiához került és lett az akadémia mintagazdasága. Az 1980-as években hazánkban elsők között kerültek ide Kanadából Holstein-fríz fajták leváltva az itt lévő Magyar tarka állományt. A tehenészet a Bodó család tulajdonába privatizáció útján 2004-ben került.

A szaporulattal együtt jelenleg mintegy 2800 szarvasmarha található a telepen, ezt 1500 hektárnyi földterület szolgálja ki takarmánnyal az állatokat, biztosítva ezzel a teljes nyomon követhetőséget a termőföldtől a késztermék asztalra kerüléséig. A telep egyik fő értéke már megvételkor adott volt, hogy 5-ös mentes volt az állomány, ami azt jelenti, hogy az öt szarvasmarha alapbetegségtől mentesek az állatok. Folyamatban van a hatodik, azaz a para-TBC mentesítés is, ez azért nagyon fontos, mert a para-TBC kórokozóját összefüggésbe hozták a kutatók a Crohn-betegség kialakulásával és ha ettől is mentesek lesz az állomány a tejet nagy biztonsággal lehet akár nyersen is fogyasztani.

A Martontej márkanév története 2014-ben kezdődött, ekkor épült meg a cég saját tejtermék gyártó üzeme. „Kezdetek óta eltökélt szándékunk volt – hívta fel a figyelmet Bodó Ágoston –, hogy ha már élelmiszert gyártunk akkor tegyük ezt úgy, hogy az emberiség egészségét szolgálja, tegyük ezt GMO mentesen, adalékanyag és tartósítószer mentesen, lehetőség szerint minél kisebb ökológiai lábnyommal”. Ennek érdekében a növények termesztésénél ügyelnek a biodiverzitásra, a telepen kizárólag zöld energiával előállított villamosenergiát használnak valamint napelemmel megújuló energiát is előállítanak.

Jérémie Renaud, a Kék-Fehér-Szív (KFS) nemzetközi menedzsere többek között arról beszélt, hogy a Kék-Fehér-Szív gondolatiságát képviselő szövetséget 2000-ben alapították tudósok, orvosok, gazdálkodók és ipari szereplők Franciaországban. Mára már majdnem 20 országban van jelen. Nyolcezernél is több gazdálkodó és tenyésztő a tagjuk, több mint ezer cég is csatlakozott hozzájuk a tagországokból és még emellett rengeteg fogyasztó van a tagok között. Céljuk, egy egészséges mezőgazdaság és élelmiszeripar megteremtése, mely jó a talajnak, az állatoknak és az embereknek.

Ezért kutatásokat folytatnak, hogy miként fejleszthető a mezőgazdaság. Mindennek alapján partnerséget szeretnének kialakítani az egész táplálékláncon belül azokkal, akik a táplálék előállítását és terjesztését végzik és a fogyasztókkal is. Egy másik küldetésüknek pedig azt tekintik, hogy információkat közöljenek a társadalommal az egészséges élelmiszerekről és az azokat előállító mezőgazdaságról.

 

 

 

A Kék-Fehér-Szív támogat egy jobb mezőgazdaságot, amely ízletes, táplálkozási szempontból kiegyensúlyozott, hozzáférhető és megfizethető árú termékeket kínál a lehető legtöbb ember számára, legfeljebb 5-10%-os többletköltséggel a gyártásnál a hagyományos előállításhoz képest.

Takács Tamás, a Noack Magyarország Kft. – amely 11 országban van jelen, és osztrák érdekeltségű – értékesítési igazgatója a webináriumon azt fejtette ki az érdeklődőknek, hogy miért jó egy tehénnek olyan farmon élni, akinek a gazdája tagja a Kék-Fehér-Szív Szövetségnek.

A múlt század 70-es évei előtt a tehenek még általában kint a legelőn legeltek és friss füvet, tömegtakarmányt fogyasztottak. Helyben termelt alapanyag, takarmány az elmúlt 50-60 évben nem mindig volt. A 70-es években, amikor Magyarországon volt a nagy tejtermelési bumm, folyamatosan álltak át gazdálkodók az intenzív tejtermelése a minél nagyobb tejtermelés érdekében, sokan nem helyeben, Európában termesztett takarmányokkal.

Ez azonban negatív irányba változtatta meg a tejnek az összetételét, más zsírsavösszetétele lett a tejnek, romlott a szaporodásbiológiai helyzet, egyre nagyobb ökológiai lábnyoma lett a telepeknek.

Ezen kívánt változtatni a Kék-Fehér-Szív lenmagalapú takarmányozással. Így ugyanis pozitív összetevőkből készített takarmányt lehet készíteni a tehenek számára. Ezáltal jobb lesz az állategészségügyi státusza, a zsírsavösszetétele, valamint kevesebb lesz a metánkibocsátás is, továbbá egészségesebb lesz a tej és a tejtermék.

Dr. Bernard Schmitt, a Kék-Fehér-Szív Szövetség társelnöke; orvos, táplálkozási szakértő arra mutatott rá, hogy a Kék-Fehér-Szív tejnek jótékony hatása van emberre, mivel bennük jelentős mennyiségű az omega 3 zsírsav található, aminek alapvető szerepe van az ember egészségi állapotára, például a kedvezőtlen összetételi arány az omega 6 és az omega 3 zsírsavak között, felelős a tudomány aszerint a civilizációs betegségekért, vagyis a jelenlegi omega 6 / omega 3 arányt 4:1-re kellene változtatni. Ehhez pedig kiegyensúlyozott étrendet javasol a Kék-Fehér-Szív Szövetség elnökhelyettese.

A zsírsavak azonban alapvető faktorai az állatok egészségének is. Omega 3 és omega 6 is hasznos, de az arányuk a legfontosabb. A túl sok omega 6 zsírsav gyulladásos problémákat okozhat, aminek következménye állatok rossz közérzete, az a kevesebb tej és a gyengébb tejminőség. Magyarországon a Noack 10 éve kezdte el a lenmagalapú takarmányozást – utalt a tényekre – egészítette ki a kérdéskörre vonatkozó információkat Takács Tamás, a Noack Magyarország Kft. értékesítési igazgatója. 

Jérémie Renaud, a Kék-Fehér-Szív nemzetközi menedzsere bemutatta azokat a digitális és bolti kommunikációs eszközöket, amelyek az üzletekben használhatók a termékek népszerűsítéséhez, és elmagyarázzák a fogyasztóknak, hogy miért előnyösek számunkra. Bár sokféle eszköz áll rendelkezésre, a cél közös: a vásárlók a lehető legegészségesebb terméket válasszák, a Kék-Fehér-Szív iránti elkötelezettség elvének megfelelően.

Összegzésképpen: a Kék-Fehér-Szív megközelítése a gazdálkodási és takarmányozási gyakorlatok javítását célozza. A Kék-Fehér-Szív tej fűvel, lenmaggal, lucernával etetett tehenektől származnak. Az egészséges takarmánynak köszönhetően a tehenek jó egészségnek örvendenek és minőségi tejet termelnek. Ezenkívül kevesebb metánt bocsátanak ki, ennek következtében csökken a karbon-lábnyom.

További információ:
kek-feher-sziv.org

kfsz 

-an-