MENÜ

Minden a talajéletnél kezdődik – kihagyhatatlan lépés repcevetéskor

2020.08.30.

A talajban lejátszódó, annak termékenységét valamely módon befolyásoló folyamatok mikroorganizmusoknak köszönhetők. Megcáfolhatatlan következtetés, hogy a talajok jó kondícióját a talajélet mindenkori támogatásával, táplálásával javíthatjuk leginkább.

 

A rizoszféra a talaj azon része, amely a növényekkel közvetlen kölcsönhatásban áll. Az itt fellelhető baktériumokat a szakirodalom összefoglaló néven PGPR-, azaz növényi fejlődést segítő baktériumoknak nevezi.

Ezek talaj-növény kölcsönhatásra gyakorolt hatásait a következőképp lehet összegezni:

  • légköri nitrogén megkötése,
  • növekedési hormonok kiválasztása,
  • szinergizmus kialakítása más baktérium-növény kapcsolatban,
  • növényi etilénszintézis-gátlás,
  • tápanyag mobilizálás (foszfor),
  • növényi táplálkozás javítása,
  • patogén korokozók biokontroll-hatása,
  • növényi stressztolerancia-növelés.

A PGPR baktériumok segítik a szerves anyag bontását is, mely a növénytáplálás és a talajművelés szempontjából sem utolsó szempont. A baktériumkészítményekben több olyan baktériumtörzs is megtalálható, amely kiváló cellulózbontó képességekkel bír. Ez a növények számára felvehető tápanyagot jelent, csökkenő pentozánhatást és egyszerűbb talajművelést eredményez. A baktériumtrágyák felhasználásának a megfelelő szemlélete: a talajélet mindenkori támogatása, „mellékhatásként” pedig a növényi produktum és a termésmennyiség növekedése.

Idén, a repce vetése során semmiképpen se hagyja ki a baktériumtrágya-kijuttatást! Ezen termékek használatának rengeteg pozitív hatása közül három nagyon fontos előnyre hívjuk fel a figyelmet.

Szárbontó hatás: A repce kiváló minőségű vetőágyat igényel, melynek kialakítása az elővetemény szármaradványai miatt nehezebben oldható meg. A baktériumok kijuttatásával nagyban hozzájárulhatunk az intenzív bomláshoz, egyúttal a maradványokban tárolt tápanyagok feltáródásához.

Talajkondicionáló hatásA talajélet helyreállítására megoldást jelenthet a baktériumtörzseket tartalmazó mikrobiológiai készítmények folyamatos használata. Kijuttatásukat követően a mikroszervezetek gyorsan elszaporodnak a gyökérzónában, és olyan nagyszámú populációt hoznak létre, ami hatékonyan gyorsítja fel a mikrobiológiai folyamatokat.

Biokontroll hatásA fehérpenészes rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) világszerte az egyik legelterjedtebb polifág növénykórokozó. A fertőzések elsődleges forrásai a rendkívül ellenálló szkleróciumok, melyek akár évekig is fertőzőképesek maradhatnak. Az alábbi kísérletben Trichoderma asperellum gomba szkleróciumokkal szembeni biokontroll hatását vizsgáltuk.

 

naturagro-20200817-kep_01

Piros táptalaj, barna trichoderma, és a fehér szklerotínia. Fotó: Zöld Judit

 

A gombatelepeken 6 nap után látható, hogy a trichodermával is kezelt petri-csészékben (felső sor) a szkleróciumok számával arányosan nagyobb területet voltak képesek elfoglalni a szklerotínia micéliumai, azonban még így is a trichoderma területfoglalása volt a jelentősebb. A kontroll (alsó sor) csészék tartalmán szemmel láthatóan is el tudta érni a szklerotínia a teljes borítást a táptalajon.

Baktériumtrágyázás a gyakorlatban: 11,83%-os terméstöbblet repcében!

Szentdénesen végzett szántóföldi kísérletünk során teljes Natur Technológiát (talajkezelés + lombkezelés) alkalmaztunk. A területet kezelt és kezeletlen parcellára osztottuk, melyek elkülönítve lettek betakarítva.

 

naturagro-20200817-kep_02

 

Kísérleti kezelés

naturagro-20200817-szantofoldi-kiserlet

 

Termékismertető

Natur Forte koncentrált talajkezelő készítmény, amely több mikroorganizmus- és gombafajt tartalmaz, melyek javítják a talaj szerkezetét, és jelentős mennyiségű tápanyagot szolgáltatnak, valamint növekedésserkentő anyagokat állítanak elő a növény számára. Az oldat Trichoderma gombatörzseket is tartalmaz.

Natur Plasma T élő algákat, és azok hasznos, szerves eredetű végtermékeit tartalmazó biostimulátor.

Natur Active koncentrált tápanyagösszetételű levéltrágya, mely a növény életéhez szükséges makro-, mezo- és mikroelemeket is tartalmazza.

MONO adalékok megnövelt dózisban tartalmaznak egy-egy tápelemet, mellyel az állománykezelések kiegészíthetők.

 

 

naturagro-20200817-kep_03

A májusban szedett mintatövek gyökerén látszik a kezelt növény (jobbra) dúsabb gyökérzete.

 

A terméseredmények

naturagro-20200817-termeseredmenyek-2-kiserlet

naturagro-20200817-fajlagos-termesmennyiseg

 

A kezelt parcellán közel 12%-os lett a terméstöbblet. Mindez a kezelés költségének levonása után is 11 552 forint plusz bevételt jelent hektáronként!

Ha termékeink felkeltették az érdeklődését, keressen minket a naturah.hu-n található elérhetőségeinken!