MENÜ

Mire kell figyelni a búza tápanyagellátásában tavasszal?

2023.02.24.

A magas termés eléréséhez nagyon fontos a tavaszi fejtrágyázás és annak megfelelő megtervezése. A helyes tavaszi fejtrágyázási stratégia közvetlenül a növény egyes fejlődési szakaszaihoz kötődik.

 

Ez azt jelenti, hogy a fejlődésnek azon a szakaszaiban, amelyek a termésképzés és a termésminőség szempontjából különösen jelentősek, az őszi búza több nitrogént igényel. Az összes nitrogénmennyiség több adagra történő felosztásának célja az, hogy folyamatos és megfelelő nitrogénellátást biztosítsunk a teljes vegetációs időszakban. Emellett pedig ily módon elkerülhető a növények által nem felvett, többlet nitrogén kimosódása, felszíni vizekbe kerülése, így e technológia környezetvédelmi szempontból is indokolt.

Első tavaszi fejtrágyázás

 • Az első tavaszi fejtrágyázás alapvető fontosságú a gyors és korai fejlődés érdekében.
 • Az első tavaszi fejtrágyázás kulcsfontosságú a bokrosodáshoz.
 • A kora tavaszi körülmények között fontos, hogy a növények számára könnyen felvehető nitrogént – illetve ként, ha szükséges – juttassunk ki.
 • A legalkalmasabb a nitrát forma, ami gyorsan felvehető.
 • Az ammónium nitráttá alakulása 5 °C-os talajhőmérsékleten több hétig is tarthat, így a kijuttatott nitrogén ezen része biztosítja majd a folyamatos, további ellátást a növények számára.

A második fejtrágyázás

 • A második nitrogénműtrágya adagot a szárbaindulás kezdetétől a 2 nóduszos állapotig kell kijuttatni (EC 30-32).
 • Ebben a fázisban már kialakul a kalászkezdemény, ezért ez a fejtrágyázás kulcsfontosságú ahhoz, hogy megfelelő számú szem fejlődjön a kalászban.
 • Ha az állomány túlságosan gyér, minden egyes hajtásnak kalászt kell hoznia. Ebben az esetben a második adagot korábban (EC 30, már a szárbaindulás kezdetén) kell kijuttatni.
 • Az EC 31 és EC 39 (zászlóslevél megjelenése) fejlettségi állapotok között a búza minden nap nagy mennyiségű nitrogént vesz fel (ez akár 5 kg N/ha/nap is lehet!).
 • Általánosságban az 1. és 2. fejtrágyázás során összesen 120-140 kg nitrogén hatóanyagot javasolt kijuttatni hektáronként.

Harmadik tavaszi műtrágya-kijuttatás

 • Az utolsó fejtrágyázás a zászlóslevél megjelenése (EC 37) és a kalászhányás kezdete (EC 51) között esedékes.
 • Ebben a szakaszban (EC 37 – EC 51) a nitrogén-kijuttatás jelentős hatást gyakorol az ezermagtömegre és a fehérjetartalomra.
 • Amennyiben a terméshozam növelése a cél, érdemes már a zászlóslevél fázisban trágyázni (EC 37-39) – ha elegendő nitrogént juttattunk ki már az első és második adagban, és nem várható nagyon magas hozam.
 • Ha magas minőségű malmi búza előállítása a cél, a harmadik fejtrágyát a kalászhányás kezdetén (EC 49-51) vagy még később javasolt kijuttatni. Ebben az esetben nem a terméshozamot befolyásolja, hanem a fehérjetartalmat.

 

Tápanyag-ellátási javaslatunk búzára:

 borealis-lat-table1

* amennyiben a csapadékviszonyok lehetővé teszik a tápanyagfelvételt

 

A kijuttatandó tápanyagmennyiség meghatározásához a Borealis L.A.T digitális eszközei kiváló segítséget nyújtanak. A NutriGuide® digitális tápanyag-utánpótlás tervező webalkalmazás kiszámolja a termésátlaghoz szükséges összes tápanyag mennyiséget, javaslatot ad a kijuttatás idejére, és a legjobb Borealis L.A.T termékeket ajánlja. A program segítségével néhány kattintással akár a gazdaság teljes területére és komplett vetésforgókra is készíthető tápanyag-utánpótlási terv.

Keresse prémium termékeinket a www.lat-nitrogen.com weboldalon, illetve üzletkötőinknél.