MENÜ

Movento - új rovarölő szer szívókártevők ellen - vége a bújócskának!

2013.05.05.

Hosszú kutató és fejlesztő munka eredményeként 2013-ban Magyarországra is megérkezett a Bayer új szívó kártevők elleni rovarölő szere a Movento. A Movento, ami 2011-ben elnyerte a leginnovatívabb növényvédelmi termék díját (Agrow Award). A díj odaítélését két teljesen új tulajdonságának köszönheti. Az egyik, hogy kipermetezésekor a hatóanyag még nincs toxikus formában, szívó kártevőkre ártalmas vegyületté csak a növényen belül alakul át. A másik, hogy a növény háncs részének (floem) segítségével felfelé (az új hajtások felé) és lefelé (az új gyökér növekmények felé) is elvándorol és az ott élő kártevőkre is kifejti hatását.

A Movento a ketoenolok családjába tartozik. Széles hatásspektrumú és hosszú hatástartamú készítmény, ami kiváló környezet- és ökotoxikológiai tulajdonságokkal párosul.

A kereskedelemben jelenleg kapható szisztémikus rovarölő szerek között egyetlen egy sem rendelkezik kétirányú szisztémikus hatással. A hagyományos felszívódó rovarölő szereknek a szállítását a farész (xilem) végzi. A xilemben a víz és a szervetlen tápanyagok áramlása passzív: ezeket a levelek párologtatása mozgatja felfelé. A Movento viszont egyedi fiziko-kémiai tulajdonságai miatt képes a floemben mozogni, amiben elsősorban az asszimilációs termékek (cukrok és egyéb szerves vegyületek) aktív módon szállítódnak fel- és lefelé. Ezt a jelenséget kétirányú szisztémikus hatásnak nevezzünk. Lombkezelés után a Movento a levél sejtjei mentén a floem legvékonyabb erecskéibe kerül, és innen az asszimilációs termékekkel együtt a növény növekedésben lévő hajtásai, levelei, rügyei és gyökerei felé áramlik. Az egy irányban felszívódó rovarölő szerekkel szemben a Movento - kétirányú szállítódása miatt - a kipermetezés után fejlődő leveleket és gyökereket is képes megvédeni. Ugyanakkor kiváló a hatékonysága a nehezen irtható, rejtett életmódú rovarok, mint pl. a káposztafejben, a lombkorona belsejében, vagy akár a gyökereken élősködő tetvek ellen.

A Movento egyedi módon hat a levéltetvekre, a pajzstetvekre és a molytetvekre. Különösen hatékony a szívó kártevők fiatal lárvái ellen. Vedlésük után a nimfák azonnal mozgásképtelenné válnak, és hamarosan kiszáradnak. A lárvák ellen a hatás sokkal gyorsabb és határozottabb, mint az imágók ellen. A felnőtt levéltetvek, vagy molytetvek a kezelés hatására viszont gyakran életképtelen nimfákat, vagy tojásokat hoznak létre. A Movento a termékenység csökkentésével gátló hatást gyakorol a kártevők populáció dinamikájára. Laboratóriumi kísérletek tárták fel, hogy a Movento-val kezelt szívó kártevőkben szignifikánsan lecsökkent a zsírtartalom. Ezért hatásmechanizmusa alapján a Movento-t, a zsír bioszintézis gátlók osztályába soroljuk. A Movento egy teljesen új, a ketoenol csoporthoz köthető módon hat a levéltetvekre és más szívó kártevőkre.

A Movento együtt dolgozik a kártevők természetes ellenségeivel, mert ártalmatlan, vagy csak kis mértékben ártalmas a nem célszervezetekre. Ez a csapatmunka hatékonyabb és fenntarthatóbb eredményt ad.

A hasznos rovarokkal és a ragadozó atkákkal szembeni szelektivitás alapkövetelménye az Integrált termesztésben való alkalmazhatóságnak. A Movento-t különböző növénykultúrában, hajtatásban és szabadföldi kísérletekben tesztelték hasznos ízeltlábú fajokon - közöttük a legfontosabb predátorokon (bogarak, poloskák, fátyolkák, fülbemászók, ragadozóatkák) és parazitákon (fürkészdarazsak). A Movento nagyon kedvező toxikológiai tulajdonságai könnyű kezelhetőséget és alkalmazhatóságot biztosítanak e terméknek. Az integrált gazdálkodás rendszerébe ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően került be, és dolgozik szoros kapcsolatban a hasznos élő szervezetekkel. A Movento kétirányú szisztémikus hatása alkalmassá teszi a növényen belüli egyenletes eloszlásra, ami hatékonnyá teszi a rejtőzködő rovarok ellen. Hosszú hatástartamot biztosít, ezért lehetővé válik a kezelések számának csökkentése.

A tökéletes hatás kulcsa az, ha a kártevők a szívogatásukkal minél több Movento-t vegyenek fel. Ennek megfelelően a hatóanyag bejutását a növénybe adalékanyaggal segíthetjük. A Movento formulációja (SC) tartalmaz ilyen adjuváns anyagokat, de pl. az erősen viaszos levelű káposztánál tapadásfokozó anyag használata ajánlott. A permetlé mennyisége ne legyen túl magas, hogy az adalékanyag hatása kellően érvényesüljön. A Movento esetében a permetlé mennyiségét 1000 l fölé ne emeljük.

Mivel a Movento elsősorban a kártevők fiatal egyedei ellen hat, azok vedlési állapotában a zsír-bioszintézist gátolja, hatása viszonylag lassú. A tökéletes hatás érdekében a kezelés időzítésénél törekedjünk arra, hogy a permetezést a kártevő felszaporodása előtt végezzük el. Egy vegetációs időszakban, évelő kultúrákban (pl. vértetű, vagy körte levélbolha ellen) legfeljebb kétszer alkalmazzuk, így hosszú időn keresztül elkerüljük a rezisztencia kialakulását.

A Movento széles hatásspektrummal rendelkezik a szívó kártevők ellen. Ez a széles hatásspektrum, a hosszú hatástartam és a munkamegosztás a hasznos rovarokkal kevesebb védekezést tesz lehetővé, mint egy hagyományos rovarölő szer esetében. A célzott kártevőkön kívül más kártevőket is visszaszorít. Jó példa erre almában a Movento vértetű ellen irányzott kezelése, amely egyúttal hatásos a zöld- és a szürke alma-levéltetű, a levélpirosító almalevéltetű ellen is, valamint mellékhatása van az atkákra.

Bayer_Cropscience_MOVENTO

Almában vértetű és levéltetvek ellen elvirágzás után használható először, amikor a levélfelület már nagy, és a hajtásnövekedés intenzív. A kezelést a vértetű ellen időzítsük és akkor végezzük, amikor az első lárva nemzedék a vízhajtásokról, alsóbb hajtásokról a magasabban lévő fiatal hajtásokra vándorol. Nagyon erős fertőzés esetén (nagy egyedszámmal és sikeresen áttelelő, korán felszaporodó állomány) virágzás előtt Calypso-val, vagy más (pl. pirimikarb) hatóanyagú készítménnyel védekezzünk, majd elvirágzás után (2-3 héttel később) Movento-val végezzük a kezelést. A kezelés a védekezés időszakában felszaporodó levéltetvek ellen is hatékony. Egymást követő kezelést 14 napnál korábban ne végezzünk. Egy vegetációban maximum kétszer alkalmazzuk.

Körtében körte-levélbolha ellen szintén elvirágzás után kezdjünk védekezni. Erős korai fertőzés esetén, ha virágzás előtt kell már védekezni, akkor más készítménnyel, pl. Envidor-ral, vagy más hatóanyag csoportba tartozó (pl. pirimikarb) hatóanyagú készítménnyel végezzünk kezelést.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a Movento ajánlott dózisa (0,5-0,75 l/ha) alma és körte esetében 1 méteres lombkorona magasságra értelmezendő. Tehát 2 m-es lombkorona magasságnál 1,0-1,5 l/ha, 3 m-es lombmagasságnál 1,5-2,25 l/ha a helyes dózis. 3 méternél magasabb lombkoronánál a dózis tovább nem emelhető!

Káposztafélékben három leveles állapottól alkalmazhatjuk a levéltetvek betelepedésének kezdetétől, de legkésőbb a kis kolóniák megjelenésekor.