MENÜ

Repcében, mustárban a legfontosabb kétszikű gyomok ellen

Minden, amit tudni érdemes a Galeráról!

2017.03.13.

Állományban használható gyomirtó szer őszi és tavaszi káposztarepcében, valamint mustárban a legfontosabb kétszikű gyomok ellen.

  • Hatékony galaj, szikfű-, pipitér és aggófű fajok illetve mezei acat ellen
  • Rugalmas kijuttathatóság repcében: tavasszal zöldbimbós állapotig
  • Rendkívül alacsony dózis (0,35 l/ha)
  • Kiváló keverhetőség: Nurelle D, regulátorok, levéltrágyák

Galera hatása kék búzavirág és ebszikfű ellen a kezelést követő 30. napon Szandaszőlős 2015. április 9.

Hatásmechanizmus

A készítményben lévő mindkét hatóanyag szisztemikus, felszívódó hatású. A klopiralid a hormonszerű tüneteket okoz és a piridiloxi-karbonsavak közé tartozik (O herbicid-csoport). A piklorám szintén hormonszerű tüneteket okoz és a piridinkarboxilsavak közé tartozik (O herbicid-csoport). Hatásukra az érzékeny gyomok csavarodnak, torzulnak és fokozatosan sárgulnak, majd aztán 2-3 héten belül (a hőmérséklet és az időjárás függvényében) elpusztulnak.

Javasolt növényvédelmi technológia

Az őszi káposztarepce 2 valódi leveles állapotától a virágbimbók megjelenéséig lehet kijuttatni ősszel és tavasszal, 12 °C feletti hőmérsékleten. A magról kelő kétszikű gyomnövények 2(-4) leveles, a ragadós galaj (Galium aparine) 3-6 örvös, a mezei acat (Cirsium arvense) tőlevélrózsás állapotban legyenek a kezelés idején. 

Tavaszi káposztarepcében és mustárban a repce 2, míg a mustár 4 valódi lombleveles állapotától lehet használni önmagában a magról kelő gyomnövények 2-4 leveles, míg a mezei acat tőlevélrózsás állapotában. Éjszakai fagyok esetén várni kell néhány napot.

Kukoricában a felhasználása erős mezei acat (Cirsium arvense) fertőzés esetén javasolt. A Galera a mezei acat mellett számos magról kelő és évelő gyomot is kiírt. Felhasználható 0,4 l/ha dózisban a kukorica 5-6 leveles fejlettségi állapotáig. A fajtakísérletek eredményei szerint a Galera csemegekukoricában is szelektív.

Energia fűz és energia nyár termesztés esetén a készítményt az évelő gyomnövények intenzív növekedési szakaszában kell kijuttatni. A mezei acat (Cirsium arvense) tőlevélrózsás állapotban, a magról kelő kétszikű gyomfajok 4-6 leveles fejlettségűek legyenek a kijuttatáskor. A magról kelő és évelő kétszikű gyomnövények közül elsősorban a fészkesvirágzatúak, burgonyafélék és a keserűfűfélék családjába tartozó gyomfajok ellen hatékony. Erős gyomosodás, fejlettebb gyomnövények esetében az engedélyokiratban meghatározott magasabb dózisban kell alkalmazni.

Gyakorlati felhasználási javaslatok őszi káposztarepcében 

Tavasszal a nyugalmi időszak után, a +12°C-feletti hőmérsékletnél végezzük el a Galera kezelést. A készítmény a virágbimbók megjelenéséig juttatható ki.

A túlfejlett gyomok ellen alkalmazva a Galera megállítja azok növekedését és elpusztítja a
csúcs-rügyeket, így a gyomnövény jól beállt, intenzíven növekvő állományban nem jelent már konkurenciát a repce számára.

  • Őszi kijuttatás és normál vetésváltás esetén a betakarítást követő ősszel vagy a következő év tavaszán bármi vethető.
  • Őszi kijuttatás és a repce téli pusztulása esetén a következő év tavaszán tavaszi kalászos, kukorica, napraforgó, olajretek, mustár, tavaszi repce, cirok, köles, fénymag, hagymaféle, mák, facélia, kender, len, cukorrépa vethető, káposztaféle palántázható. 
  • Tavaszi kijuttatás és normál vetésváltás esetében a betakarítást követő ősszel vagy a következő év tavaszán bármi vethető.
Galera hatása csattanó maszlag ellen 10. napon Karcag 2011.

 

Tavaszi kijuttatás és repce későbbi kiművelése esetén tavasszal tavaszi kalászos, kukorica, olajretek, mustár, tavaszi repce, cirok, köles, len, hagymaféle vethető, káposztaféle palántázható.

Extrém száraz időjárási viszonyok fokozzák az utóhatás kockázatát.

Galera hatása ebszikfű ellen a 9. napon Nagyhalász, 2012.

Keverhetőség

A Galera rovarirtó szerekkel (Nurelle D), szelektív egyszikű irtókkal (Perenal), regulátorokkal illetve folyékony műtrágyával, nitrogén stabilizátorral (N-Lock) keverhető. Egyszerre 4-5 hatóanyagnál többet ne juttasson ki. Keverési próba elvégzése javasolt!

Technikai adatok

  • A készítmény elsősorban levélen keresztül szívódik fel és korlátozott talajhatással is rendelkezik.
  • Hőmérséklet: a kezelés idején min. 12 °C szükséges, illetve ne permetezzünk fagyos napok után és várható fagyok előtt.
  • Esőállóság: 2 óra.

AKG programokban felhasználható.

Hatóanyag: 267 g/l klopiralid; 67 g/l pikloram

Formuláció: vízoldható koncentrátum (SL)

Forgalmazási kategória: I. (felsőfokú növényvédelmi képesítéshez kötött)

Munka-egészségügyi várakozási idő: 0 nap

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: előírás szerinti felhasználás esetén nem szükséges.

Kiszerelés: 1 és 5 literes műanyag palack