MENÜ

Salétromsav üzemmel bővült a Nitrogénművek Zrt.

2017.08.30.

Átadták a Nitrogénművek Zrt. több mint 1000 tonna/nap kapacitású salétromsav üzemét. A beruházás eredményeként Pétfürdőn a legkorszerűbb technológiával, a környezetet kímélve folyik a salétromsav gyártása.

 

A Nitrogénművek Zrt. 2014 decemberében fővállalkozói szerződést kötött a Thyssenkrupp Industrial Solutions német licence adó céggel egy új, 1150 metrikus tonna (100%-ban kifejezett 60%-os sav)/nap kapacitású salétromsav üzem megépítésére. A beruházás célja a salétromsav gyártás kapacitásának növelésén keresztül a műtrágyagyártás kapacitásának növelése volt. Az új üzem 2017 januárjában hatósági használatbavételi engedélyt kapott, és a beüzemelést, különféle üzemi teszteket és próbákat követően 2017. június 21-én a szerződéses ütemtervnek megfelelően átadásra került, azóta folyamatosan termel.

Jelen beruházás az elmúlt 10 évben már a második olyan új salétromsav üzem megvalósítását eredményezte Pétfürdőn, amelyik 60%-os töménységű salétromsav gyártását teszi lehetővé az elérhető legjobb (ún. dual pressure - kétnyomásos) technológiával és legmodernebb környezetvédelmi előírásoknak megfelelően.

A beruházással párhuzamosan megépült 2db, 2000 m3 térfogatú kármentővel ellátott salétromsav tartály, illetve 3 cellás nedves hűtőtorony, melyek kivitelezését szintén fővállalkozói szerződés keretében a Pentstar Kft. és az Enexio Hungary Zrt. (korábban GEA EGI Zrt) végzett.

A beruházás kivitelezésében számos magyar alvállalkozó dolgozott, kivitelezőként, beszállítóként, műszaki ellenőrként. Az új üzem működtetése közvetlenül 10 új további kezelői munkahelyet hozott létre, azonban a működtető kiszolgáló kapcsolatokon keresztül (karbantartás, logisztika, minőségellenőrzés, beszerzés) áttételesen további új munkahelyek jöttek létre.