MENÜ

Várhatóan mintegy 10-15 százalékkal nőhet az idén az MCS Vágóhíd Zrt. árbevétele

Agro Napló 2019.11.14.

Várhatóan mintegy 10-15 százalékkal nőhet az idén az MCS Vágóhíd Zrt. – a Bonafarm Csoport és a Pick Szeged Zrt. stratégiai partnere – árbevétele (ami a múlt évben mintegy 50 milliárd forintot tett ki) – tájékoztatta Pókos Gergely, a társaság vezérigazgatója az Agro Naplót Mohácson, a cég székhelyén.

Fotó: Vass Károly

 

Magyarország egyik legkorszerűbb vágóüzemének tevékenységébe november elején tekinthettek be az újságírók, amikor a vállalatnál folyó munkával ismerkedtek meg.

A vezérigazgató ismertette: az általa irányított társaság a Bonafarm Csoport sertésvertikumában tölt be kulcsszerepet. A vállalatcsoport sertéságazata állítja elő azokat a disznókat – nemcsak hizlalják, hanem tenyésztik is azokat –, amelyeket az MCS Vágóhíd Zrt. feldolgoz. A vágóhídon feldolgozott állatok mintegy kétharmadát a Bonafarm sertéságazata szállítja az üzembe, egyharmadát pedig szerződött partnerektől vásárolják. A vállalatnál évente mintegy egymillió sertést – ezen belül mintegy 150 ezer prémium minőségűt – vágnak le, és dolgoznak fel elsődlegesen, azaz megtörténik a húsok hűtése, csontozása, csomagolása – közölte a vezérigazgató, hozzátéve: az üzemben kizárólag friss hússal foglalkoznak. Azaz teljesen fűszer- és allergénmentes a feldolgozás, nem tartósítanak, füstölnek semmit, az ugyanis már tovább-feldolgozás lenne. A vállalatnál előállított frisshús egy része alapanyagként a Pick Szeged Zrt.-hez kerül, míg a másik részét belföldre illetve külföldi piacokra szállítják – mondta a vállalat első embere.

pókos gergely-mcs-zrt

Pókos Gergely

 

Pókos Gergely felhívta a figyelmet: a vállalat mintegy másfél-két évvel ezelőtt kezdett el forgalmazni Pick Friss hús márkanévvel egy prémium termékcsaládot, amely ma már nemcsak bel-, hanem külföldön is kapható. A szóban forgó termékek bevezetésére azért került sor, mert azt tapasztalták a piacon, hogy a vásárlók egyre inkább keresik a kiváló minőségű árut a frisshús-piacon is – mondta a vezérigazgató az Agro Naplónak. Hozzáfűzte: ezért fejlesztették ki a Pick Friss hús márkanevű termékcsaládot; ez ugyanis 100 százalékban megbízható magyar gazdaságban, gondosan nevelt sertések húsából készül.

 

mcs_vagohid_zrt_1-k

 

Ismertette: így a prémium Pick Friss hús termékek a felelős állattartásnak, a megbízható és modern gyártási technológiának, valamint a nyomon követési rendszernek köszönhetően bizonyítottan GMO-mentesek, mert az állatokat teljes élettartamuk alatt GMO-mentes takarmánnyal táplálják. Emellett igazolhatóan antibiotikum-mentes takarmánnyal hizlalt, szigorú állatjóléti követelményekkel kiegészített Global G.A.P. tanúsítással rendelkező, magyarországi telepeken nevelt állatoktól származnak.

Pókos Gergely az Agro Naplónak elmondta még: az MCS Vágóhíd Zrt.-nek három stratégiai növekedési irányt szabtak meg a továbbiakban. Az első és ez talán a legfontosabb, a prémium termékek előállításának növelése, mert ezekre van kereslet mind belföldön, mind pedig a régiós piacokon. Másodsorban a kiskereskedelmi értékesítés folyamatos emelése, és nem utolsósorban egy múlt évi döntés alapján az export átstrukturálása – ami már jórészt lezajlott -, ez azt jelenti, hogy a távol-keleti piacok helyett az európai és az észak-amerikai vevők kerültek előtérbe.

A vezérigazgató beszélt emellett arról, hogy a normál, vagy az objektívnek nevezett sertések egyharmadát veszik a piacon, főként szerződéses beszállítóktól. Áraiban a vállalat a német jegyzést követi, alkalmazva a bonus-malus rendszert. Így most a sertéstartók kilogrammonként – a német jegyzés alapján – 1,85 euróval (több mint 600 forinttal) számolhatnak a hasított meleg sertés esetében. Ez élősúlyban 500 forint körüli árat jelent.

Az ágazat legnagyobb kihívása jelenleg Európában, így Magyarországon is az afrikai sertéspestis (ASP) terjedése, hangsúlyozta Pókos Gergely. Hozzátette: ez önmagában is gond, de az ebből fakadó kereskedelmi korlátozások további problémákat okoznak, emiatt a vállalatnak át kellett alakítania exportszerkezetét a múlt évben.