MENÜ

Várják a jelentkezéseket a BASF Innovation Hub versenyre

2021.07.01.

A BASF megnyitja a jelentkezési lehetőséget a startupok és innovációs megoldások versenyére Magyarországon – közölte a cég lapunkkal.

 

A cég tájékoztatása kiemeli: a BASF Innovation Hub elnevezésű innovációs versenysorozat célkeresztjében a tiszta energiákkal, a fenntartható mezőgazdasággal és a körforgásos gazdasággal foglalkozó induló vállalkozások és újító szakemberek állnak. A versenysorozat helyi fordulójának nevezési időszaka júniustól szeptember 15-ig tart, majd a döntők pedig ezt követően novemberben kerülnek sorra. A versenyre 11 közép- és dél-európai országban, köztük Magyarországon - Ausztriával közös csoportban - kerül sor

A BASF, amely a kutatás és fejlesztés (K+F) terén Európában vezető szerepet betöltő és egyben a legnagyobb német vegyipari vállalat, útjára indítja a BASF Innovation Hub projektjét, ami Közép- és Dél-Európa 11 országában, köztük Magyarországon szándékozik közös tető alá hozni az induló vállalkozásokat és az innovátorokat.

Idén a verseny a Green Deal, azaz a Zöld Megállapodás alappilléreihez közvetlenül vagy közvetve hozzájáruló megoldásokra – a tiszta energiára, a fenntartható mezőgazdaságra és a körforgásos gazdaságra – helyezi a hangsúlyt.

“Az elmúlt évtizedek során a környezetet ért káros hatások sokasága és a klímaváltozás ijesztő kihívással állította szembe az egész világot. Ez pedig egy olyan cél kitűzésére ösztönözte Európát, hogy ez a kontinens tudhassa magáénak minden idők legelső klíma-semleges országait. A cél szolgálatában az Európai Bizottság megalkotta a Zöldmegállapodást, mint a fenntartható gazdaság megvalósítását célzó intézkedések összességét, nekünk pedig egyértelműen az a feladatunk, hogy támogassuk az ezt lehetővé tevő megoldásokat. Az Innovation Hub elnevezésű versenyünk csupán egy, a számos példa közül a Zöld megállapodás támogatására” – mondta Thomas Narbeshuber, a BASF Hungária Kft. ügyvezetője.

A BASF Innovation Hub versenyre a jelentkezések megkezdődtek és szeptember 15-én éjfélkor zárulnak le. A verseny első fordulójában a zsűri a legjobb ötletet fogja kiválasztani Magyarország és Ausztria közös csoportjában. A helyi nyertes ötlet ezt követően pedig részt vehet novemberen a BASF Innovation Hub nagyszabású döntőjében és megmérettetheti magát a többi országokban kiválasztott legsikeresebb megoldások között.

A hazai verseny nyertese bruttó 2500 eurós, a régiós fordulóban kiválasztott legjobb ötlet pedig bruttó 5000 eurós nyereményben részesül – közölte a BASF.

Az innovátorok és legfeljebb öt tagú startup csapatok jelentkezésének feltétele annak az alapkövetelménynek a teljesítése, hogy az alkalmazandó ötlet közvetlenül vagy közvetett módon járuljon hozzá a tiszta, megbízható és költségkímélő energiát, a fenntartható mezőgazdaságot támogató és a körforgásos gazdaságra való átállást lehetővé tevő megoldások kidolgozásához.

Thomas Narbeshuber megemlíti azt is, hogy a pénzügyi eszközök hiánya gyakorta a legfőbb oka annak, hogy egyes ötletek nem kerülnek megvalósításra. Az ügyvezető kiemeli továbbá, hogy a BASF egy esélyt szeretne adni az induló vállalkozásoknak és az újító ötletek gazdáinak: „A Zöld megállapodás részletei rendkívül széleskörűek, így véleményünk szerint jó néhány innovátor fog majd felfigyelni arra, hogy épp az ő ötlete megfelel a verseny céljainak.

Legyen szó az energiahatékonyság javítását célzó szigetelőanyagokról, a mezőgazdasági öntözés során az optimális vízfelhasználást támogató alkalmazásokról, a házak és lakások energiafelhasználásáról, a műanyag hulladék csökkentéséhez hozzájáruló modern megoldásokról vagy akár egy igazán forradalmi megoldásról, a BASF pénzügyi segítséget nyújt a legjobb ötlet kivitelezésének támogatásához” – hívta fel a figyelmet Thomas Narbeshuber.

A versenyről, a szabályzatról és a jelentkezés módjáról további tájékoztatás érhető el a honlapon: www.join-innovationhub.com