2024. november 23. szombat Kelemen, Klementina

Mitől drágul a cukor? A fogyasztásunk is jelentősen változott

agrarszektor.hu
Magyarországon a cukorgyártás legfőbb alapanyagának, a cukorrépának a termesztése az 1960-as évektől számítva 1991-ben volt a legszámottevőbb, akkor közel 5,9 millió tonnát termesztettek. A termelés visszaesése 2006 óta tart, amit tovább fokozott, hogy az Európai Unió 2008-ban csökkentette a cukorkvótát.

Az alternatív szántóföldi növények magasabb jövedelmezőségének hatására a gazdák jelentős része, mintegy négyötöde hagyott fel a cukorrépa-termesztéssel. A hazai termelés azóta folyamatosan csökken, 2010-ben 754 ezer tonna volt, ami mintegy egyötöde a 2005. évinek - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal elemzéséből.

Az 1990-es évek elején még tizenkét cukorgyár működött Magyarországon, amelyeket európai multinacionális cukoripari vállalkozások vásároltak meg. 2004-re öt üzem maradt meg. 2007-ben további bezárások történtek, jelenleg egy cukorgyár üzemel Kaposváron.

Korábban a hazai cukortermelés nyereséges volt, ám a belföldi értékesítési kvóta, amit az Európai Unió 105 ezer tonnában határozott meg, valamint a cukorrépa árának 36%-os csökkenése a termelés zsugorodásához vezetett.

A fogyasztási igények is jelentősen megváltoztak az utóbbi években, 1998 óta folyamatosan csökken az egy főre jutó cukorfogyasztás: 1998-ban 41, a legutolsó rendelkezésre álló adat szerint 2008-ban 32 kg volt.

A cukor fogyasztói ára a 2010. évi 7,0%-os csökkenés után ugrásszerűen megemelkedett, 2011 februárjában 28,2%-kal volt magasabb, mint egy évvel azelőtt. A cukor ára nálunk 25%-os fogyasztási adót tartalmaz, míg más országokban, például Szlovéniában kedvezményes (8,5%) áfakulccsal adózik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?