A jellegzetesen magyar, illetve különleges, regionális élelmiszeripari termékek között megtalálható az üveges savanyúág, a kecskesajt, a magyar rackahús, az érlelt marhahús, a sütőtök golyó, a csíramálé, a csörögefánk, a szikvíz, a fűszerpaprika vagy a különféle pálinkák.
A rendezvény fő célja a gyűjteményben fellelhető termékek bemutatása, ismertté tétele, népszerűsítése. A HÍR-gyűjtemény mellett Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet elnyert termékeket, kistermelői élelmiszereket és kézműves termékeket is bemutatták a nagyközönségnek.
Az eseményt szombaton Gyaraky Zoltán, a VM főosztályvezetője nyitotta meg,aki beszédében kiemelte, hogy a termékek a nemzeti értékeink feltárásában és népszerűsítésében is fontos szerepet játszanak. Úgy véli, a Vidékfejlesztési Stratégiában is fontos helyet képvisel a HÍR gyűjtemény hasznosítása, ami egyenes út a Hungaricum gyűjtemény megalapozásához.
Fontos még, hogy ez által egy-egy kisebb régió is ismertté válhat, megjelenítheti egyedi értékeit, nyithat a világ és a turizmus felé, színesítve a globális élelmiszeripari palettát.
A védjegyre folyamatosan lehet pályázni, hiszen óriási az érdeklődés. A hévégi program az őszi Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK) előfutára is volt, amely hat év után kerül újra megrendezésre az AMC jóvoltából, és amely az ország legnagyobb és legrégebbi agrárgazdasági kiállítása.
Az OMÉK szeptember 28. és október 2. között kerül megrendezésre a Hungexpo területén - számol be a kormány.hu