Jelentős a csökkenés az EU gabonakészleteiben

agrarszektor.hu
Az Európai Unióban négyéves mélypontra csökkenhetnek a gabonakészletek a 2011/2012-es értékesítési év végére ágazati elemzők szerint - írja az MTI.

Az uniós tartalékok tavaly csappantak meg jelentősen, amikor Oroszország a nagy szárazság miatt leállította exportját, s helyére mások "ugrottak be" jó üzletek reményében. Emiatt csak mérsékelt volt a készletek feltöltése.

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) is azt tudatta néhány napja, hogy az unió 27 tagországában 28,2 millió tonnás készlet várható a 2011/12-es idény végére az egy évvel korábbi 31,7 millió helyett. 2009/2010-ben a készletek még 47 millió tonnát tettek ki.

A készletek csökkenése miatt az árak további emelkedése várható gabonapiaci elemzők szerint. Ezt támasztják alá az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön közzétett adatai: márciusban árnyalatnyit tovább emelkedtek a globális élelmiszerárak, a már harmadik hónapja tartó emelkedést az váltotta ki, hogy drágultak a növényi olajok és a gabonafélék, és további áremelkedés várható.

 

forrás: MTI/HVG

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?