A Kínában bekövetkező ételfertőzések, melyeket legtöbbször az okoz, hogy a több profit érdekében a kereskedők gyenge minőségű árut kínálnak jó minőségűként feltüntetve, komoly gondot jelentenek az ázsiai országnak.
Az elmúlt időszakban ruhafestéket, viaszt, tintát és mérgező vegyi anyagokat találtak bizonyos élelmiszerekben. A higiéniai szabálysértések alól már a nagyobb cégek sem kivételek, így már a McDonald's, a Wal-Mart vagy a Carrefour esetében is találtak erre vonatkozó hiányosságokat.
Az adatok a lakosság nagy részét aggasztják: A Kínai Társadalomtudományi Akadémia (CASS) tavaly év végi felméréséből ugyanis kiderült: az emberek többsége az élelmiszer- és gyógyszerbiztonságot nevezte meg első helyen a leginkább bizonytalanná tévő dolgok között.
A kínai hatóságok igyekeznek visszaszorítani az élelmiszeripari fertőzéseket, Pekingben ezért azt tervezik, hogy országos szinten 50 adalékanyagot tiltanak be, az élelmiszerhamisítókat pedig örökre eltiltják az ágazattól.