Évi 200 millió kínai élelmiszerfertőzés

agrarszektor.hu
Kínában a lakosság 15 százaléka, azaz körülbelül 200 millió lakos betegszik meg évente valamilyen szennyezett élelmiszer következtében, pontosabban a baktériummal és élősködőkkel szennyezett, illetve a káros hozzáadott anyagokat és a természetből származó méreganyagokat tartalmazó ételektől - írja az Agromonitor.

A Kínában bekövetkező ételfertőzések, melyeket legtöbbször az okoz, hogy a több profit érdekében a kereskedők gyenge minőségű árut kínálnak jó minőségűként feltüntetve, komoly gondot jelentenek az ázsiai országnak.

Az elmúlt időszakban ruhafestéket, viaszt, tintát és mérgező vegyi anyagokat találtak bizonyos élelmiszerekben. A higiéniai szabálysértések alól már a nagyobb cégek sem kivételek, így már a McDonald's, a Wal-Mart vagy a Carrefour esetében is találtak erre vonatkozó hiányosságokat.
Az adatok a lakosság nagy részét aggasztják: A Kínai Társadalomtudományi Akadémia (CASS) tavaly év végi felméréséből ugyanis kiderült: az emberek többsége az élelmiszer- és gyógyszerbiztonságot nevezte meg első helyen a leginkább bizonytalanná tévő dolgok között.

A kínai hatóságok igyekeznek visszaszorítani az élelmiszeripari fertőzéseket, Pekingben ezért azt tervezik, hogy országos szinten 50 adalékanyagot tiltanak be, az élelmiszerhamisítókat pedig örökre eltiltják az ágazattól.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?