A második alkalommal megrendezett, "Tejágazati tendenciák és kilátások címmel összehívott II. tejágazati konferencián Feldmann Zsolt beszédében elsősorban a szervezettség fontosságát hangsúlyozta az ágazatban tevékenykedőket leginkább sújtó jövedelem ingadozás kiküszöbölésében. A helyettes államtitkár szerint ennek eléréséhez már a szeptember elseje óta hatályban lévő szakmaközi szervezetek működéséről szóló törvény is segítséget jelent, mivel határozottan javítja a termelők alkupozícióit, a piac átláthatóságát valamint az információáramlást.
Említést tett ugyanakkor egy, a tejágazat közép- és hosszú távú szabályozását megalapozni hivatott, úgynevezett "Tejcsomagról" is, mely a tervek szerint elősegíti majd az élelmiszerláncok kialakulását, ezáltal egyenletesebb jövedelemeloszlást tesz lehetővé. A konferencián felvázolt törvénycsomag elemei lesznek még a szerződéses kapcsolatok szabályozása, az eredetmegjelölés illetve a földrajzi árujelzés is.
A konferencia másik kiemelt témája a tejkvóta rendszer 2015-ös kivezetése volt, melynek kapcsán az előadók egyöntetűen az időben megkezdett, céltudatos felkészülés elengedhetetlenségét hangsúlyozták. Szabó Márton agrárközgazdász szerint a termelés visszaszorítására megállapított kvóta eltörlésével a hatékonyan termelő országok (Németország, Hollandia, Dánia) erőteljesen növelhetik termelésüket, az így előálló felesleg pedig komoly fenyegetést jelenthet a magyar tejpiacra. Ugyanakkor hozzátette, 2015 kiváló esélyt is kínál Magyarország számára, hogy a gyengébb teljesítőképességű szomszédos piacokon, azaz Csehországban, Szlovákiában és Romániában növelje részesedését. Ehhez azonban megfelelő menedzsment-szemlélet, jó takarmánygazdálkodás és termelő-feldolgozó kapcsolat szükséges.
Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a piaci pozíciók megerősítésének szükségességére hívta fel a figyelmet, elsősorban az import és az illegális forgalom jelentős visszaszorulása által. A terméktanács elnöke szerint ehhez feltétlenül szükséges lenne az alapvető élelmiszerek, köztük a tejtermékek áfájának 5 százalékra történő csökkentése.