14 millió euróból segítik a magyar éhezőket

agrarszektor.hu
Közel 14 millió euró lesz Magyarország részesedése jövőre abból a félmilliárd eurós uniós alapból, amelyből a társadalom perifériájára szorult rétegeknek juttatnak alapvető élelmiszereket.

Az illetékes uniós fórumon csütörtökön döntöttek annak a félmilliárd eurós büdzsének az elosztásáról, amely arra hivatott, hogy a társadalom legelesettebb tagjainak élelmiszersegélyt nyújtsanak. Az EU 19 tagállamában összesen 18 millió rászoruló ember részesülhet majd a segélyből.

Magyarország közel 14 millió eurót kap majd a szegények élelmezésére az uniós büdzséből jövőre. 2013 lesz az utolsó év, amikor az élelmiszersegélyt az agrárköltségvetésből finanszírozzák. A változtatás oka, hogy az egymást követő reformok következtében jelentősen apadtak azok az intervenciós készletek, ahonnan az élelmiszersegély származott. A tagállamok egy része azért sem támogatta ezt a megoldást, mert megítélésük szerint szociális politikai intézkedésről van szó, amit célszerű máshonnan finanszírozni.

A Bizottság ezért azt javasolta, hogy a 2014 és 2020 közötti időszakban a kohéziós politikai költségvetés szociális politikai alfejezetéből különítsenek el erre a célra 2,5 milliárd eurót. Andor László foglalkoztatási és szociális politikáért felelős biztos hamarosan bemutatja az erre vonatkozó javaslatot.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?