A Vidékfejlesztési Minisztérium a természetvédelmi oltalom alatt álló területeken működő helyi vállalkozások, gazdálkodók, támogatása, termékeik megbecsülésének növelése, piaci lehetőségeinek bővítése érdekében kezdeményezte a Nemzeti Parki Termék védjegy létrehozását - közölte Kangúr Tibor.
A védjegy bevezetésétől a környezettudatosság növelését, a térségi, természetvédelmi és gazdasági együttműködés erősítését várja a szaktárca, a védjegyrendszer működtetésében kulcsszerepet játszó nemzeti park igazgatóságokkal együtt - tette hozzá.
Tájékoztatása szerint a Bükki Nemzeti Park egyelőre két termékre hirdette meg védjegykérelmezési felhívását: a nemzeti park területén készülő, helyben termelt, helyi feldolgozású tejtermékekre, valamint füstölt sebes pisztrángra.
A védjegyhasználati kérelmek elbírálására, a benyújtott termékek értékelésére Nemzeti Parki Tanúsítványi Bizottságot hoztak létre, amelyben a BNP vezetője mellett gasztronómus, vendéglátós és agrárszakemberek kaptak helyet.
A második félévben tervezik a termékkör kibővítését, egyebek között lekvárra, mézre és feldolgozott gyümölcstermékekre. Ezekre újabb pályázatot fognak hirdetni.
Újabb élelmiszer pályázhat a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyre itthon
Új Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyes pályázati lehetőség nyílt meg itthon.