Kukoricaárak: várjunk még a fordulat emlegetésével!

agrarszektor.hu
Majd ötödével növekedett egy év alatt a világ kukoricakészlete, és a felhasználás is új csúcsokat döntöget. A keresleti-kínálati viszonyok kiegyenlítettek, ezért az elmúlt hetek áremelkedése ellenére sem várható, hogy az emelkedő trend a következő hetekben folytatódna.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Jelentkezzen most kétnapos agrárkonferenciánkra!

A betakarítás végén rendkívül fontos a termelőknek tisztán látni az árak várható alakulását, hiszen azok, akik itthon nem kötötték le idejében (még az év elején) a termést, most számítgatják a termelési, szárítási, szállítási, tárolási költségek alakulását, és jórészt a veszteségeket. Érdemes ezért egy pillantást vetni a világpiaci ártrendekre.

Az amerikai szaktárca (USDA) legfrissebb (november 10-én megjelent) előrejelzése szerint a világ kukoricatermése a 2014/15-ös gazdasági évben 990,32 millió tonnára növekszik, ami némileg még a tavalyi csúcsot (989,19 millió tonna) is meghaladja. A növekedéshez az USA és az EU járult hozzá leginkább, amit még Kína és Dél-Amerika csökkenő termése sem tud megállítani.

Az elmúlt évihez képest a legnagyobb mennyiségi termésbővülés éppen az USA-ban van, 12,25 millió tonnás, de az EU 8,86 millió tonnás növekedése is fontos tényező. A magyarországi termést 9,1 millió tonnára taksálja most az USDA.

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) október 30-i előrejelzése szerint a világ kukoricakészlete 18 százalékkal haladja meg ebben a szezonban az egy évvel korábbit, a legnagyobb exportőrök készletei 1987/88 óta nem voltak ilyen magasak. Mindez a felhasználás új rekordra való növekedése mellett (961 millió tonna). (Az IGC termésbecslése 2014/15-re 980 millió tonna.)

Mindebből az következik, hogy a valódi keresleti-kínálati viszonyok nem indokolnak érdemi erősödést a kukoricaárban. Véleményem szerint, annak ellenére, hogy az elmúlt 4-5 hétben a világpiaci ár emelkedett, nem várható jelentős emelkedő trend kialakulása az előttünk álló hetekben.

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Zrt.
Agrár Központ

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?