Olyan nagyarányú áfacsökkentésről lenne szó, hogy az "döntő mértékben" megjelenne a fogyasztói árakban is - összegezte szakértői véleményét Vámos György arra a bejelentésre, amely szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a sertés tőkehús áfájának csökkentését javasolja a kormánynak. Az elképzelések szerint az áfa e terméknél 22 százalékponttal, a mai 27 százalékról 5 százalékra mérséklődne 2016-tól.
A verseny miatt nem érdekük a kereskedőknek, hogy az áfakülönbözetet zsebre tegyék, így a csökkentést továbbadnák a fogyasztói árakban, vagyis a sertés tőkehús olcsóbb lenne - tette hozzá az agrárszektor.hu-nak a főtitkár. Mindez azonban akkor valósulhatna meg így, ha a kereskedők költségei - például a sertéshúsok átadási árai - nem növekednének, mert ez esetben áremelések válhatnának szükségessé, amely tompítanák az áfacsökkentés ármérséklő hatását.
Az OKSZ jó elképzelésnek tartaná, ha a kormány az élelmiszerpiacon megkezdené az áfamérséklést - kommentálta a bejelentett terveket a főtitkár. Ugyanakkor szerencsésebb lenne, ha az áfa az alapvető élelmiszerek jóval szélesebb körénél csökkenne 10 százalék alá - tette hozzá.