A gabonaféléknél jelentős mikotoxin szennyezettség fokozott ellenőrzésére számíthatnak a termelők - közölte a Nébih. A hatóság szerint ugyanis a hazánkban termesztett búza - mint kenyérgabona - alapvető fontosságú élelmiszerek alapanyaga, emellett pedig a gabonafélék más élelmiszerek előállításakor is nélkülözhetetlenek.
A komoly élelmiszerlánc-biztonsági kockázatot jelentő szennyezést néhány fuzárium faj is előidézheti és a fertőzés kisebb nagyobb mértékben, de minden évben előfordul. Az idei vizsgálatok folyamatban vannak, de a minták 90 százalékos feldolgozottsága mellett megállapítható, hogy a 9,53 százalékos belső fuzárium fertőzöttség nem tér el az előző években tapasztalt értékektől.
A betakarítás után a tárolás és feldolgozás körülményei is befolyásolják a fuzárium fertőzést, ezért a Nébih éves monitoring tervében kiemelt figyelmet fordít a mikotoxin szennyezettség ellenőrzésére. A NÉBIH ezért felhívja az élelmiszer- és takarmány-előállítók figyelmét, hogy a termékek biztonságáért elsődlegesen felelős élelmiszerlánc szereplőként kötelesek hatékony önellenőrzési rendszert működtetni