Újabb két magyar húsipari cégnek adott szállítási engedélyt a Kínai Népköztársaság Tanúsítási és Akkreditációs Hivatala (CNCA) - jelentette be Budai Gyula miniszteri biztos. Most a Csányi-érdekeltségű Pick Szeged Zrt. és az önkormányzati tulajdonú Pápai Hús Kft. előtt nyílhat meg a kínai piac.
Ahhoz, hogy a két cég valóban megkezdhesse a szállításokat, arra van szükség, hogy a vállalatok a Kínai Népköztársaság Minőségellenőrzési és Karanténozási Hivatalának (AQSIQ) honlapján is megjelenjenek, de ez várhatóan heteken belül megtörténik. Budai Gyula tájékoztatása szerint a két vállalkozás összesen négy üzeme exportálhat Kínába. Ezek a vállalatok már 2012-ben is átestek kínai helyszíni ellenőrzésen, ennek ellenére csak most kapták meg a szállítási jogot.
Az első fagyasztott sertéshús-szállítmány 2014 novemberében indult Magyarországról Kínába, azóta havi 120-130 konténer (mintegy 3000-3200 tonna) áru érkezik az ázsiai országba. A kínai piacon éppen azokat a termékeket keresik, amelyek az Európában csak korlátozottan eladhatók, mint például a köröm, a fül, a fej és a császárhús. E termékek árai a kínai piacon nagyon magasak és a jó minőségű magyar termékek keresettek.