Kevesebb marha, kevesebb káros gáz

agrarszektor.hu
A mezőgazdaságban az üvegházhatású gázok (GHG, Greenhouse gas) kibocsátása várhatóan kissé csökken 2025-ig, az EU teljes mezőgazdasági GHG kibocsátásának feléért felelős marhatartás várható csökkenése és a jobb trágyakezelés révén - adta közre az Európai Bizottság.

A becslések szerint a globális hőmérséklet emelkedést okozó üvegházhatású gázok állandó utánpótlását jelentős részben a szarvasmarha trágya okozza, amelynek bomlásterméke a metán és a nitrogén-oxid. Az Európai Bizottság szakértői szerint a mezőgazdaság GHG kibocsátása 1,6 százalékkal mérséklődik az idei év és 2025 között, amin belül a következő tíz évben a szarvasmarha ágazaté 6 százalékkal csökken.

A marha- és borjúhús-termelés az előrejelzések szerint 2025-ig 3,8 százalékkal esik vissza. A baromfihús eközben növeli piaci részesedését a marha- és egyéb húskészítmények rovására az EU-ban. A prognózisokban az is szerepel, hogy a baromfi exportja több mint 15 százalékkal bővülve eléri az 1,6 millió tonnát 2025-re az állomány gyarapodása révén.

Az EU-országokban várhatóan folytatódik a húsfogyasztás csökkenő tendenciája, ami egy évtized múlva fejenként 66,7 kilogramm lesz - közölte az Európai Bizottság, ám ez ellentétben áll azzal az előrejelzéssel, ami szerint 15 százalékkal, közel 50 millió tonnával emelkedik a globális hús fogyasztás 2015 és 2025 között. Az 50 millió tonnás növekmény pedig megegyezik az EU éves hústermelésének mennyiségével.

Forrás: blog.syngenta.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?