Több esetben értelmezési nehézséget okoz a kereskedelemben, hogy januártól egyes sertéstermékeket milyen áfakulcs alá kell sorolni - értesült az agrárszektor.hu. 2016-tól az eddigi 27 százalékról 5 százalékra csökkent a sertés tőkehús áfája, de az eddigi tapasztalatok szerint nem mindig egyértelmű, hogy az áfacsökkentést tovább kell-e adni a fogyasztóknak vagy sem.
Így például nincs egységes értelmezés abban, hogy a boltokban ledarált friss sertéshúsnál is 5 százalékos áfát kell-e alkalmazni vagy sem. Ugyanez a helyzet akkor, ha a karajt az üzletekben kicsontozzák. Hasonlóan bizonytalan esetnek számít az is, ha a sertéshús kockára vágva érkezik a boltokba, vagyis a kereskedelemben vitatott helyzeteket teremthet, mely munkafázisok minősülnek feldolgozásnak, illetve a húsok tálalása, csomagolása is módosíthat az áfabesorolási feltételeken.
Az egyes sertéstermékek gyakorlati besorolásánál merülnek fel kérdések - fogalmazott az agrárszektor.hu-nak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, de konkrétumokat nem kívánt említeni. A gondot az uniós vámtarifaszabályozás, illetve termék-nómenklatúra okozza, amelyre a hazai áfatörvény is támaszkodik. Az uniós nómenklatúra alapján egyes esetekben nem egyértelmű, hogy bizonyos sertéstermékeket az 5 százalékos áfa alá lehet-e sorolni, vagy továbbra is a 27 százalékos kulcs vonatkozik rájuk - tette hozzá a főtitkár.
Vámos György tájékoztatása szerint az OKSZ azt szorgalmazza, hogy a NAV - miként más hasonló esetekben is - adjon ki állásfoglalást, ha egyes termékek besorolása nem egyértelmű. Ennek érdekében az OKSZ már megkezdte a szükséges egyeztetéseket - közölte a főtitkár.