13 "magyar külföldi" nyert az állami földárveréseken

agrarszektor.hu
Eddig 13, magyar gyökerekkel bíró külföldi állampolgár 1200 hektár területet szerzett az állami földárveréseken. A rendezetlen területek - így például a halastavak és az ültetvények - szakértői értékbecslését a kormány elvégezte, így újabb licitek kezdődhetnek. Az ezekre szánt állami területek felkészítése január végén kezdődik meg.

A kormány szerdán áttekinti az állami földek értékesítésével kapcsolatos ügyeket, január végén pedig újra megindul a földárverésre szánt területek felkészítése - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke az M1 csatornán. Az elnök szerint a korábbi értékesítést nagymértékben befolyásolta, hogy haszonbérlettel terhelten került-e meghirdetésre a terület, azonban egy tavaly elfogadott törvénnyel a kormány megteremtette a haszonbérletek felülvizsgálatának jogalapját, lehetővé vált a bérleti díjak piaci szintre emelése.

A Magosz elnöke felidézte, hogy az eddig meghirdetett 200 ezer hektárból 130 ezer hektár állami föld kelt el, amelyek majd a szerződéskötést követő 60 nap után kerülnek a vásárlók tulajdonába, addig sok gazda, helyben lakó élhet elővásárlási jogával.

Az állami árveréseken összesen 13 olyan külföldi tudott mintegy 1200 hektár földet szerezni, akiknek magyar gyökereik vannak - közölte Jakab István. Vannak közöttük olyanok, akik időközben kettős állampolgárok lettek. Mások pedig már régóta Magyarországon élnek és gazdálkodnak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?