Ezzel tartotta lázban az egész országot a magyar milliárdos (fotók)

agrarszektor.hu
Megérkezett Pétfürdőre az a rendkívüli kamionkonvoj, amely a Nitrogénművek Zrt. beruházásához szállított különleges méretű berendezéseket. Ezekre ahhoz a 110 milliárd forint értékű beruházáshoz van szükség, amely 2017-re valósul meg a Bige László milliárdos befektető tulajdonában lévő műtrágyagyárban.

Több hónapos előkészítés és öt nap szállítás után megérkezett Pétfürdőre az a különleges szállítmány, amely napokon át lázban tartotta az országot - áll a Nitrogénművek Zrt. közleményében. A rendkívüli kamionkonvoj április 10-15. között szállított extrém méretű berendezéseket, amelyek közül a legnehezebb tömege elérte a 110 tonnát. Olyan vegyipari technológiai berendezésekről - ammóniaégető kazánról, hűtővizes kondenzátorról, abszorpciós toronyról - van szó, amelyekre a Nitrogénművek Zrt. most épülő új salétromsavgyárához van szükség.

A Bige László milliárdos befektető tulajdonában lévő műtrágyagyártó cég 110 milliárd forintos beruházást valósít meg 2015-2018. között, amelynek része a most épülő új salétromsavüzem is. Az 1150 tonnás napi kapacitású új salétromsav gyárat várhatóan 2017. június végén helyezik üzembe. A gyár teljes kivitelezését a Thyssenkrupp Uhde végzi.

A berendezések rendkívüli mérete miatt a szállítási útvonalon több helyütt ki kellett kapcsolni a villamos áram-, a telefon-, az internet- és a televízió-szolgáltatást, illetve meg kellett bontani a felső vezetékeket is. Emellett útszélesítéssel, akadálymentesítéssel és jelzőtáblák eltávolításával kellett szabaddá tenni a haladást.

A monumentális berendezések nemcsak a szállításkor, hanem az érkezés után is "különleges bánásmódot" igényelnek - fogalmaz a közlemény. A gyáron belül ugyanis egyedi, 400 tonnás lánctalpas daruval, illetve külön mobildaruval helyezik majd azokat végső pozíciójukba.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?