Megjelenik majd az érintett termékek árában, hogy jövőre 5 százalékra csökken a tej, a tojás, a baromfihús és az éttermi vendéglátás áfája - hangoztatta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Az áfamérséklés a tárca számításai szerint átlagosan több mint 10 százalékos fogyasztói árcsökkentést von majd maga után, hasonlóan a sertéshúshoz, ahol az idén januártól csökkent az áfa a korábbi 27 százalékról 5 százalékra.
A miniszter szerint összesen mintegy 59 milliárd forint megtakarítást jelent az élelmiszergazdaságban az áfacsökkentés, a teljes jövő évi áfacsökkentés pedig 100 milliárd forintot, bár a részletszabályok kidolgozása még folyamatban van. A tej, a tojás és a baromfihús áfájának 5 százalékra csökkentése a tejnél 21 milliárd, a tojásnál 10,5 milliárd, a baromfihúsnál pedig 19 milliárd forint éves megtakarítást eredményez. Az éttermi szolgáltatások forgalmi adójának 27-ről 18 százalékra csökkentése az első évben 8,5 milliárd forint megtakarítást jelenthet.