Komoly logisztikai feladat a legnagyobb hazai fesztiválok borellátása. A VOLT-on például 10 ezer liter bor fogyott, az idei Szigeten pedig 20-25 ezer literrel számolnak- mondta el az agrárszektor.hu-nak Kathona Krisztián, a Borháló beszerzési igazgatója. A borkereskedés szerint a nyári fesztiválokon összesen 50-60 ezer liter bor fogyhat.
A cég annak érdekében, hogy a bor mindig friss legyen, akár naponta többször is szállít a fesztiválokra. A bort a normál pincehőmérsékletnél jóval hidegebben kell tárolni és szállítani, mert a vendéglátósok nem mindig tudják megoldani a hűtést. A fahordós borok nemcsak emiatt estek ki, hanem azért is, mert nincs két egyforma hordó, így nem garantálható, hogy mindig pontosan ugyanaz a bor kerül a vendéglátóhelyekre.
A bor és a fröccs egyre népszerűbb ezeken a rendezvényeken: a borkereskedők szerint
hiszen elegánsabb, könnyedebb ital. Egyre több külföldi is fogyasztja, spritzer néven népszerűsítik. Kathona elmondta: a fröccsborok kiválasztásánál hosszas keresés után esett a választás a Kamocsay Ákos neszmélyi Irsai Olivérjére és Merlot Roséjára.
A borfajták és a konkrét tételek kiválasztásnál az volt a fő szempont, hogy nőknek és férfiaknak, időseknek és fiataloknak egyaránt szerethető fröccsöt adjanak, hiszen a fesztiválokon ebben a formában fogy el a bor zöme, viszont az adottságok miatt kicsi a szortiment. A fröccsözés miatt vezérelv volt, hogy a bornak jó savgerince legyen, túlérett szőlőből készült, tompa boroknak nem volt esélyük.
A két alapbor mellett a Borháló öt palackozott bort is szállít a Szigetre: ez a szortiment a Várszegi Pincészet boraira épül.