A Nébih akkreditált laboratóriumában a 0,5 literes kiszerelésű Szatmári ágyas szilvapálinka tételénél is az érzékszervi vizsgálatokra vonatkozó szabvány szerint jártak el a szakemberek - hangsúlyozta közleményében a Nébih. A vizsgálat során 18 képzett érzékszervi bíráló hozott egyöntetű szakmai döntést.
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái
Az érzékszervi vizsgálat eredménye önmagában is elegendő ahhoz, hogy a hatóság elrendelje egy nem megfelelő minőségű termék forgalomból visszahívását. Egyéb műszeres vagy klasszikus analitikai módszerrel az érzékszervi hiba nem minden esetben támasztható alá, mivel az érzékszervi hibát okozó komponensek egy része nem kimutatható.
A Tesco-Global Áruházak Zrt. a minap jelentette be, hogy a Vas Megyei Kormányhivatal, Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztály határozata alapján kivonta a forgalomból a Panyolai Szilvórium Zrt. 0,5 literes kiszerelésű Szatmári ágyas szilvapálinkáját. A terméket gyártó Panyolai Szilvórium Zrt. ugyanakkor megkérdőjelezte az üzletlánc lépését megelőző Nébih-ellenőrzés hitelességét, mivel a cég szerint ez kizárólag szubjektív - mérésekkel nem alátámasztott - érzékszervi vizsgálatot takart. A pálinka minősége megfelelő, így a termék körüli negatív megnyilvánulással vélhetően a Panyolai Szilvórium Zrt. lejáratása a cél - fogalmazott a társaság.