A téli felülvizsgálat célja, hogy az ünnepek előtti időszakban megnövekedett forgalom mellett is teljesüljenek az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények az élelmiszer-előállításban és a forgalmazásban - fogalmaz az FM közleménye. A szezonális ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberi az éves hatósági ellenőrzési tervükben meghatározottak szerint végzik el a megadott célterületek és kiemelt termékek alapján.
A december 1-je és 31-e közötti ellenőrzéseken főként azokra a termékre fókuszálnak, amelyek népszerűek a karácsonyi időszakban. Ennek megfelelően fokozottan figyelik az előállítástól a forgalmazásig a friss húsokat, a hal és haltermékeket, a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, az újév egyik legkeresettebb termékét a virslit, az édesipari termékeket, a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, a borászati termékek közül a bort és a pezsgőt, valamint figyelnek az élő állatok szállítására is.
Az ellenőrzéskor kiemelt figyelmet kapnak a piacok, vásárok, karácsonyi rendezvények. A hatóságok célja, hogy a vásárlók megfelelő minőségű, biztonsággal fogyasztható élelmiszerhez juthassanak karácsonykor is.