Az idei versenyen különösen fontos elvárás a nemzeti karakter megjelenítése az egyes fogások témájában. Ennek megfelelően került a Gyökerek és levelek alatt elnevezésű vegán témába tokaji bor, tokaji ecet, tökmag, savanyított erdei medvehagyma, zeller, magyar szarvasgomba és paprika, míg a Magyar téli erdő fantázianevű húskompozícióba tokaji furmint, aszú, mangalicasonka és -szalonna, kacsamáj és savanyított gyökérzöldségek - közölte az MTI-vel a Magyar Bocuse d'Or Akadémia.
Az első versenynap után a tálalást és a gasztronómiai kiválóságot pontozó kóstoló zsűri, illetve a versenykonyhában végzett munka tisztaságát, fenntarthatóságát és higiéniáját értékelő konyhai zsűri is döntött a pontszámokról.
A budapesti Hold utcai piacon szurkolói központ nyílt, a piac szerdai hosszított nyitva tartása lehetővé teszi, hogy aznap 18 órakor az eredményhirdetést is közvetítsék, szombaton pedig egy záróeseményt is tartanak, amelyen Széll Tamás és csapata is megjelenik.
Széll Tamásék szereplését a 2016-os kontinensdöntőn aratott győzelem miatt felfokozott várakozás övezi, de a magyar gasztronómia iránt is megnövekedett az érdeklődés. A versenynek otthont adó nemzetközi gasztronómiai vásár, a SIRHA területén felállított magyar standnál folyamatos volt az érdeklődés, itt a magyar borok mellett a magyar alapanyagokból készített fogásokat is kóstolhattak a látogatók.