Elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, az egész országra kiterjedő vizsgálat március 20. és április 17. között zajlik. Vizsgálják a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, így az ünnepek alatt megbízható termékekhez juthatnak a fogyasztók. Az ünnepi asztal elmaradhatatlan ételei, mint például a sonka és a tojás kiemelt figyelmet kapnak az ellenőrzés során, csakúgy, mint a különféle borok, szeszes italok, a szezonális zöldségek, gyümölcsök és nem utolsó sorban az édesipari termékek.
A szakemberek a nyulak és bárányok, tehát élő állatok szállítását is nyomon követik a közel egy hónapos ellenőrzés során. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a megyei kormányhivatalok munkatársai várhatóan húsvét hétfőn zárják a tavaszi ellenőrzés-sorozatot, ezzel biztosítva a magyar lakosság számára a biztonságos élelmiszerhez való hozzájutást.
Az ellenőrzést Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára rendelte el. Mint ismert, a tárca nemrég elindított egy 100 termékre kiterjedő, átfogó vizsgálatot is, amely azt hivatott kideríteni, hogy a nagy nemzetközi vállalatok valóban gyengébb minőségű termékeket forgalmaznak-e Kelet-Közép-Európában, mint Nyugat-Európában.