Brüsszel erre is rábólintott: kínaiak falhatják fel a Syngentát

MTI
Megvásárolhatja a ChemChina kínai állami vegyipari cég a svájci Syngentát az Európai Bizottság döntés szerint. A 43 milliárd dolláros üzletet az EU bizonyos feltételekhez kötötte annak érdekében, hogy az egyesülés ne vezessen az innovációs és árverseny mérséklődéséhez a rovarirtó szerek piacán.

A kínai állami China National Chemical Corp. (ChemChina) konszern 43 milliárd dollárért vásárolja meg a bázeli székhelyű Syngenta AG-t. Az Európai Bizottság rábólintott a gigaüzletre, bár a felvásárlást feltételekhez kötötték. A cél az, hogy a fúzió ne törje le az innovációs és árversenyt, ez ugyanis az európai gazdák és fogyasztók számára is fontos - közölte Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos.

A két óriásvállalat összeolvadását az USA és Ausztrália illetékes hatóságai már tavaly jóváhagyták. Brüsszel április 12-ig ígért választ, ám a döntést már egy héttel korábban kihirdette. A versenyjogi biztos szerint a ChemChina teljes mértékben eloszlatta a brüsszeli testület részéről korábban felmerült aggályokat.

A Syngenta felvásárlására már az amerikai Monsanto is kísérletet tett 2015-ben, ám az üzletből nem lett semmi, sőt hamarosan a Monsantót kebelezheti be a német Bayer vegyipari konszern. Szakértők szerint a ChemChina egyike a külföldön legagresszívabb módon terjeszkedő kínai vállalatoknak, tavaly vásárolta meg például az olasz Pirelli abroncsgyártót 7,7 milliárd dollárért.

Sínen van a Dow Chemical és a DuPont egyesülése is
Az Európai Bizottság jóváhagyta a napokban a két legrégebbi amerikai vegyipari konszern, a Dow Chemical és a DuPont egyesülését is. Az ügylettel a világ legnagyobb, mintegy 130 milliárd dollár piaci tőkeértékű vegyipari óriásvállalata jöhet létre. A DuPont számára ez jelentős véráldozattal jár, hiszen az FMC-hez kerül a rovar- és gyomirtó portfóliójának, valamint K+F kapacitásainak egy része, bár cserébe megkapja az FMC Health and Nutrition ágazatát, illetve 1,2 milliárd dollár készpénzt.
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!