Az élelmiszerek minőségének javítása, a vásárlói tudatosság fejlesztése és a hatósági tevékenység hatékonyságának növelése a célja a kormány által kidolgozott húszpontos élelmiszerbiztonsági akciótervnek - mondta a földművelésügyi miniszter a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaderzsen a 9. Kárásznapon. Fazekas Sándor tájékoztatása szerint
2017-ben 150 millió forintot, 2018-ban egymilliárd forintot, 2019-ben pedig több mint 700 millió forintot költenek erre.
- ÁTTEKINTÉS
- ELŐADÓK
- RÉSZLETES PROGRAM
- ÁRAK
- JELENTKEZÉS
Az intézkedések célja, hogy az élelmiszerek nagy részét a magyar élelmiszeripar állítsa elő a magyar mezőgazdaság által megtermelt alapanyagokból. Bővítik és fejlesztik a hatósági szakértői munkát, az ellenőrzéseket, és támogatják az élelmiszerek megkülönböztetésére alkalmas, önkéntesen alkalmazható eszközök, védjegyek elterjesztését.
Fazekas Sándor szerint szintén feladat az élelmiszerek S-QR kód védjegyének megtervezése és létrehozása. Ez lehetővé teszi, hogy a legkorszerűbb számítástechnikai eszközökkel lehessen információkat gyűjteni az élelmiszerekről. Az agrártárca vezetője szólt arról, hogy a magyar termékek arányát szeretnék tovább növelni a kiskereskedelmi forgalomban: míg 2010-ben ez 30 százalék volt, idén már 60 százalék.
A tárca szerint a nagy élelmiszergyártók kettős mércét alkalmaznak a nyugati és a kelet-európai országokban fogalmazott élelmiszereknél.