Szoros összefüggés van a nagymértékű cukorfogyasztás és a depresszió között a férfiak körében - derítették ki brit kutatók, akik ugyanezt az összefüggést nők esetében nem tudták kimutatni. Azok a férfiak, akik napi több mint 67 gramm cukrot fogyasztottak, 23 százalékkal nagyobb eséllyel szenvedtek mentális rendellenességben, mint azok, akik beérték kevesebb mint 39,5 gramm cukorral.
A kutatók azt is megvizsgálták, vajon a férfiak azért fogyasztottak-e több édes ételt, mert depressziósok voltak, ám ilyen összefüggést nem találtak. A Scientific Report című folyóiratban közzétett tanulmány nem az első, amely utal erre az összefüggésre.
A University College London (UCL) kutatói az étrend részeként elfogyasztott cukor és a mentális egészség problémái közötti összefüggést kutatták ötezer férfi és kétezer nő körében. A kutatás nők esetében nem talált kapcsolatot a cukorbevitel és a lelkiállapot rendellenességei között, ennek oka azonban ismeretlen. Több vizsgálatra van szükség, nagyobb mintán kell tesztelni a cukor-depresszió közötti kapcsolatot - mondta Anita Knüpel, a UCL kutatója.
Tanulmányunk eredménye a férfiak esetében "nagyon erős", de a nőknél nem. Ennek az lehet az oka, hogy kevesebb nőt vontunk be a kutatásba. De az étrendről készült országos felmérések szintén azt mutatják, hogy a férfiak több cukrot fogyasztanak, mint a nők - magyarázta a brit kutató.